'CRKA JE GOLUB NA RIVI'

Bizarni pozivi na broj 112

Bionic
Reading

Djelatnici Županijskog centra 112 na svom radnome mjestu u područnom uredu za zaštitu i spašavanje u Splitu tijekom osmosatne smjene dobivaju nemali broj bizarnih poziva

SPLIT - 'Pravi' pozivi odnose se uglavnom na prometne nesreće, požare, pomorske i planinarske nesreće. No djelatnike službe 112 svakodnevno gnjave i lažnim pozivima.

'Dužni smo saslušati svakoga tko nas nazove, ali već na temelju iskustva znamo ocijeniti kada je u pitanju zezancija, a kada je stvar ozbiljna', rekao je za Slobodnu Dalmaciju Ivica Braica.

'Crka je golub na Rivi', bio je jedan od poziva građana u četvrtak. Nakon par minuta sljedeći pozivatelj tražio je broj telefona neke ljekarne u Posušju.

'Tijekom zime imamo manje poziva nego ljeti, kada nas zovu uglavnom stranci zbog prometnih nesreća, izgubljenih dokumenata i sličnih stvari. Često nas zovu penjači koji nepripremljeni zapadnu u nevolje. Česi se ljeti, kad zapuše jača bura, znaju izgubiti, jer otplutaju na zračnim madracima, pa onda dižemo na noge Pomorsku policiju ili Kapetaniju. Sjećam se jednog upornog Nijemca, koji nas je više puta nazivao i tražio da mu pomognemo zamijeniti naočale koje je kupio za 50 kuna od prodavača na Pazaru, jer mu ovaj to nije htio učiniti. Na kraju sam mu rekao da ću mu ja dati tih 50 kuna, samo da više ne zove', našalio se Braica.

Provociraju nerijetko i srednjoškolci pa dojavljuju da su se polomili ili da je dijete palo sa školskog stropa! U kategoriju bizarnih spomenimo još čovjeka koji je zvao 112 jer mu poštar nije na vrijeme donio mirovinu, drugi je uočio NLO iznad Splita, treći je u panici jer je uvjeren da su mu, umjesto organa, u tijelo ugrađeni čipovi!

Ima i onih koji će sa djelatnicima podijeliti svoje emocije vezane uz netom odgledani ljubavni film ili obiteljske drame poput preljuba.