AKCIJA 'JUŽNI POTEZ'

Bivši zapovjednik 'Puma' oslobođen optužbe za ubojstvo

23.05.2013 u 23:10

Bionic
Reading

Bivši zapovjednik 7. gardijske brigade 'Pume' Tihomir Šavorić i dvojica njegovih suboraca Ivica Krklec i Alen Toplek nepravomoćno su na zagrebačkom Županijskom sudu oslobođeni optužbe za ubojstvo četvero civila u akciji 'Južni potez' u BiH 1995. tijekom sukoba s neprijateljskom vojskom Republike Srpske

U obrazloženju presude predsjednik sudskog vijeća Tomislav Juriša rekao je da u dokaznom postupku nitko od 10 ispitanih svjedoka, sudionika akcije, nije teretio optužene.

Istodobno, Krklec koji je u policiji priznao krivnju i teretio svog zapovjednika Šavorića i suborca Topleka na sudu je promijenio iskaz, a sam sudac ustvrdio je da on s tim događajem nije imao veze.

Sporni Krklecov iskaz u policiji ukinulo je sudsko vijeće lani u svibnju ali je ponovno ispitalo njegovu vjerodostojnost nakon što je Vrhovni sud zapisnik tog iskaza proglasio zakonitim.

Nitko od ispitanih svjedoka nije teretio optužene za zločin u kojem su u listopadu 1995. u razmaku od dva dana ubijene dvije nepoznate ženske osobe u dobi od 40 i 60 godina i dva muškarca stara 40 i 50 godina.

Tvrdnje tužiteljstva da je Šavorić svojim suborcima 10. i 11. listopada naredio ubojstva civila prema obrazloženju suca nije dokazana ni ispitivanjem sudionika akcije u kojoj je Hrvatska vojska prodrijela u neprijateljski teritorij.

Iako je tužiteljstvo tvrdilo da tim svjedocima ne treba vjerovati zbog prisnosti s optuženicima, sudac je ustvrdio da se ne može 'samo tako' diskvalificirati desetorica vojnika.

Šavorićevi suoptuženici na objavu presude su došli sa slobode, dok je on doveden iz zatvora gdje je unatoč oslobađajućoj presudi ponovno vraćen jer je u listopadu 2011. osuđen na šest godina zbog strijeljanja srpskih zarobljenika 1995. u akciji 'Maestral 2', također u susjednoj BiH.