ODŠTETA ZA PSIHOFIZIČKU BOL

Bivši zapovjednik JNA tuži Srbiju

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 16.02.2009 17:17
  • Objavljeno 16.02.2009 u 16:35
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Suđenje za naknadu štete Miroslavu Radiću, zapovjedniku nekadašnje Jugoslavenske narodne armije (JNA), trebalo bi početi u srijedu, 18. veljače, pripremnim ročištem pred Prvim općinskim sudom u Beogradu

Jedini Srbin koji se za sada vratio s oslobađajućom presudom Haškog suda tužio je Srbiju za naknadu nematerijalne štete od  gotovo četiri milijuna kuna (50 milijuna dinara) zbog boravka u pritvoru u Beogradu i u Den Haagu - ukupno četiri godine, šest mjeseci i šest dana.

Država Srbija smatra da nije odgovorna za štetu koju je Radić eventualno pretrpio boravkom u pritvoru u Den Haagu.

Republičko javno pravobraniteljstvo, koje će zastupati državu u ovom sporu, u svom odgovoru na Radićevu tužbu u cjelini je osporilo njegov zahtjev i zatraženu novčanu naknadu.

Radić za pretrpljenu fizičku bol traži odštetu od 633.000 kuna, a isto toliko traži i za pretrpljeni strah. Gotovo milijun kuna zahtijeva za duševne boli uslijed povrede časti i ugleda, a isti iznos traži i zbog navodno smanjene sposobnosti za rad. Za povredu slobode i prava traži 790.000 kuna.

Srbijansko ministarstvo pravosuđa ranije je odbacilo Radićev odštetni zahtjev kao neosnovan, a Haški sud ne priznaje odštetno pravo oslobođenima od optužbe za ratne zločine.

'Srbija ne može biti odgovorna za naknadu štete, jer imenovanom nije određen pritvor u vezi s kaznenim postupkom vođenim pred domaćim sudom', navedeno je u odluci ministarstva pravosuđa. Radić je pokrenuo spor pred Prvim općinskim sudom u Beogradu.

Umirovljenom generalu Mili Mrkšiću, koji je 1991. zapovijedao snagama JNA u napadu na Vukovar, i njemu podređenim oficirima sigurnosti Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću, pred ICTY-jem se sudilo zbog pokolja najmanje 264 hrvatska ranjenika i civila iz vukovarske bolnice, strijeljanja na Ovčari 20. studenoga 1991.

Mrkšić je osuđen na 20 godina zatvora, Šljivačanin na pet godina zatvora, dok je Radić oslobođen krivnje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi