IZ VREMDNA ARGENTINSKE DIKTATURE

Bivši vojini zapovjednik ide u zatvor

12.12.2009 u 09:48

Bionic
Reading

Sud u Cordobi, u središtu Argentine, osudio je u petak na kaznu doživotnog zatvora nekadašnjeg vojnog zapovjednika u doba argentinske diktature (1976.-1983.) Luciana Menendeza i premjestio ga u zatvor, jer je dosad bio u kućnom pritvoru.

'Gerilci su danas na vlasti', rekao je taj umirovljeni general (82) kojemu je ovo treća kazna doživotnog zatvora. 'G. 1976. nitko nam nije zamjerao zbog navodne prekomjerne uporabe vojne sile i smiješno je osuditi nas danas, 30 godina poslije', dodao je.

Menendez je u vrijeme diktature bio zamjenik Antonija Bussija, guvernera pokrajine Tucumana koji je isto osuđen na doživotni zatvor zbog gaženja ljudskih prava. Presudu je pljeskom i uzvicima odobravanja dočekalo mnoštvo ispred zgrade suda. Argentinski zakon predviđa kućni zatvor za osuđenike iznad 70 godina, ali sud može odlučiti i drukčije.

Presuda je objavljena istog dana kada je u Buenos Airesu počelo suđenje bivšem mornaričkom časniku Alfredu Astizu prozvanom 'plavi anđeo smrti', optuženom da je bio umiješan u otmicu i ubojstvo dviju francuskih časnih sestara u vrijeme diktature.

Nakon dolaska na vlast Nestora Kirchnera (2003.-2007.), poništenja zakona o amnestiji i obnove sudskih postupaka, argentinske vlasti žele da vojni dužnosnici odgovorni za progone budu čim prije osuđeni.