NEMA DOKAZA

Bivši pripadnik HVO-a oslobođen optužbi za ratne zločine

22.02.2012 u 19:27

Bionic
Reading

Bivšeg pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) Darka Dolića Sud BiH je u srijedu pravomoćno oslobodio optužbi za ratne zločine nad bošnjačkim civilima u sjevernoj Hercegovini u ljeto 1993. godine, priopćeno je iz suda

Prizivni odjel Suda BiH potvrdio je raniju prvostupanjsku presudu navodeći da je 'zbog nedostatka dokaza' Dolić oslobođen optužbe za sudjelovanje u pljačkanju i zlostavljanju civila u selu Družinovići u blizini Rame u srpnju i kolovozu 1993. godine. Vijeće Prizivnoga odjela Suda BiH zbog toga je kao neosnovane odbilo žalbu Državnoga odvjetništva BiH i potvrdilo prvostupanjsku presudu od 26. travnja prošle godine.

Doliću se na teret stavljalo da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u vrijeme oružanog sukoba između Armije BiH i HVO na teritoriju općine Rama kao pripadnik diverzantsko-izviđačkog voda 'Jastrebovi'. Optužnicom se navodilo da je sudjelovao u zlostavljanju - namjernom nanošenju tjelesnih i duševnih boli zatvorenim civilima muslimanske nacionalnosti, njihovom pljačkanju, te da je prijeteći prisiljavao osobe na seksualni odnos.