katolička crkva

Bivši papa Benedikt ispričao se žrtvama seksualnog zlostavljanja, ali je odbacio optužbe da je prikrivao istinu

08.02.2022 u 14:31

Bionic
Reading

Bivši papa Benedikt XVI. u utorak je zamolio oprost od žrtava seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi, no odbacio je optužbe da je bio umiješan u prikrivanje istine.

Umirovljeni papa odgovorio je na neovisno izvješće objavljeno 20. siječnja u kojem se opisuju desetljeća navodnog zlostavljanja i propusta u minhenskoj biskupiji koju je Joseph Ratzinger vodio od 1977. do 1982.

U svojem pismu Benedikt priznaje "prekršaje i pogreške koje su se dogodile za vrijeme mojeg mandata" i izražava "iskren zahtjev za isprikom svim žrtvama seksualnog zlostavljanja".

U izvješću se navode optužbe protiv njega za propuste u četirima slučajevima. Stručnjaci iz odvjetničkog ureda Westpfahl Spilker Wastl (WSW) smatraju da je Ratzinger svećenike koji su zlostavljali djecu premjestio na druga područja za vrijeme dok je bio nadbiskup Münchena i Freisinga.

Te optužbe Ratzingerovi odvjetnici i savjetnici kategorično su odbili u "provjeri činjenica" koje je također objavljena u utorak.

"Stručno izvješće ne sadrži dokaze koji bi potkrijepili bilo kakvu optužbu za propuste ili pomoć u prikrivanju", navodi se. "Kao nadbiskup, kardinal Ratzinger nije bio umiješan ni u kakvo prikrivanje djela zlostavljanja", dodaje se.