neke su blizu hrvatskoj

SAD i EU, čuvajte se: Za deset godina svijetom će drmati neke druge velesile, otkrivamo i koje

09.01.2019 u 17:31

Bionic
Reading

Sedam zemalja koje se danas smatra 'tržištima u razvoju' za nešto više od deset godina bit će na listi top deset gospodarskih sila. Brazil, Egipat, Turska, Indija i Indonezija bit će novi izazivači na globalnoj pozornici, dok će s liste najvećih ispasti današnji europski divovi poput Francuske, Italije i Ujedinjenog Kraljevstva. Njemačka, koja je danas četvrta svjetska sila, mogla bi završiti na desetom mjestu

Tako barem predviđa britanska banka Standard Chartered, a prenosi Bloomberg, navodeći da će Kina postati najveća svjetska ekonomija već iduće godine, dok će za deset godina Kina i Indija zajedno biti veće od SAD-a i Europske unije zajedno.

Na četvrto mjesto najvećih, koje danas zauzima Japan, izbit će Indonezija, dok će se Japan spustiti na deveto, a Njemačka na deseto mjesto. Pridošlice na listu deset najvećih su i Turska, Egipat, Brazil i Rusija.

'Naše dugoročne prognoze drže se ključnog principa: udio BDP-a neke zemlje pratit će njihov udio u ukupnom stanovništvu svijeta, zbog čega će zemlje u razvoju brzo stići i prestići razvijene zemlje. Za Indiju se, recimo, projicira da će iduće godine rasti 7,8 posto, dok će Kina usporiti na pet posto', pišu britanski bankari.

Udio azijskog kontinenta u globalnom BDP-u koji je porastao na 28 posto s 20 posto iz 2010. godine vjerojatno će dosegnuti 35 posto do 2030. godine.

Analitičari pišu kako će se razvijeni svijet sve brže razvijati zahvaljujući reformama koje će omogućiti rast produktivnosti, dok će kraj ere 'jeftinog novca' i povijesno niskih kamatnih stopa vjerojatno staviti razvijene zemlje pod određeni pritisak, zbog čega i njih čeka novi val reformi.

'Srednja klasa je na prekretnici te će većinu svjetske populacije do iduće godine činiti ljudi u srednjoj klasi primanja. Tu klasu stanovništva guraju urbanizacija i sve bolje obrazovanje, koje će u konačnici razvijenim zemljama pomoći da se bore s ubrzanim starenjem populacije', zaključuje se.

  • +11
Kina otvorila najduži most na svijetu - ilustracija Izvor: Profimedia / Autor: N.N.