NA DEVET GODINA ZATVORA

Bivši moldovski premijer osuđen zbog zloporabe ovlasti

27.06.2016 u 17:54

Bionic
Reading

Bivši moldovski premijer Vlad Filat osuđen je u ponedjeljak na devet godina zatvora zbog zloporabe ovlasti, a njegov odvjetnik kaže da se radi o politički motiviranom pokušaju da ga se ponizi

Filat je uhićen tijekom zasjedanja parlamenta u listopadu prošle godine nakon mjeseci masovnih uličnih prosvjeda zbog nestanka milijarde dolara iz bankarskog sektora, što je jednako jednoj osmini gospodarstva te bivše sovjetske republike. Bivši premijer niječe bilo kakvu povezanost s tim kaznenim djelom i sve druge optužbe.

Tužiteljica Adriana Betisor, koja je tražila 19 godina zatvora, izjavila je da je presuda, koja je donesena na kraju suđenja zatvorenog za javnost, 'previše blaga' te da će se nastaviti istrage u drugim slučajevima protiv Filata povezanima s bankarskom prijevarom.

'On je rekao da se ne osjeća krivim, ali je njegova krivnja jasna ... Nastavit će se istrage na drugim područjima', kazala je.

Filatov odvjetnik Igor Popa nazvao je slučaj 'političkim dobro izrežiranim spektaklom'.

'Njegova je svrha uništiti Filata kao osobu na najviše ponižavajući način. Tražit ćemo pošteno suđenje izvan Moldove', kazao je Popa.

Filat je bio premijer Moldove od 2009. do 2013. kada je optužen za mito u bankarskoj prijevari teškoj milijardu dolara.