RATNI ZLOČIN

Bivši 'komandant TO Borovo' prijavljen za ratni zločin

03.05.2011 u 12:48

Bionic
Reading

Vukovarsko-srijemska policija prijavila je Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru, upravo na 20. obljetnicu krvavih događaja u Borovu, 51-godišnjaka iz tog sela zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina protiv civila u jesen '91.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je taj 51-godišnjak, kao 'komandant štaba Teritorijalne obrane JNA Borova Sela', za vrijeme trajanja ratnih sukoba u Hrvatskoj dozvolio da neprijateljske postrojbe fizički zlostavljaju i ubijaju zarobljene civile i branitelje zarobljene u Vukovaru.

Zlostavljanja na štetu 38 osoba su se događala u krugu poduzeća Borovo Commerce te u Borovu naselju od 19. do 21. studenoga. Policija je priopćila kako je osumnjičenik na taj način prekršio odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata i o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba.

Osumnjičeni bivši 'komandant TO Borovo' za ratni zločin protiv civilnog stanovništva prijavljen je u odsutnosti, jer se trenutačno ne nalazi u Hrvatskoj i nije dostupan hrvatskoj policiji i pravosuđu.