UTAPANJE U JEZERU

Bivši HDZ-ov načelnik optužen da je skrivio smrt dvoje ljudi

26.03.2015 u 22:56

Bionic
Reading

Karlovačko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je u četvrtak optužnicu protiv bivšeg načelnika općine Bosiljevo Josipa Korenića, kojega tereti za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, odnosno da je odgovoran što je 2010. u mjestu Otok na Dobri u jezero akumulacijskog jezera HE Lešće sletio i potonuo automobil u kojemu se utopilo dvoje ljudi

U optužnici stoji da vozačica ničim nije bila upozorena na opasnost, odnosno da je načelnik općine, kao odgovorna osoba, 'lakomisleno smatrajući da štetne posljedice neće nastupiti, propustio naložiti da se na odgovarajući način označi i zaštiti mjesto na kojem navedena cesta ulazi u akumulacijsko jezero'.

U tužiteljstvu napominju kako je Zakonom o cestama propisano da se nerazvrstane ceste nalaze u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, koje su dužne njima upravljati te ih održavati.

Unatoč tome što je načelniku bilo poznato da je zbog punjenja akumulacijskog jezera bila potopljena nerazvrstana cesta koja vodi od naselja Otok na Dobri do naselja Trošmarija, te da više nije u uporabi, propustio je naložiti da se na odgovarajući način označi i zaštiti mjesto na kojem cesta ulazi u akumulacijsko jezero, stoji u optužnici.

Optuženi Korenić za Hinu je izjavio kako je optužnica prvotno bila podignuta protiv Tomislava Tomića, voditelja projektne gradnje HE Lešće, i HEP-a, ali da je tužiteljstvo tijekom istrage optužnicu proširilo i na njega, te da sada više nije siguran znači li optužnica da je samo on kriv.

'Nisam mogao ograđivati cijelu akumulaciju, to nije bilo naše gradilište. Kroz Općinu Bosiljevo gradile su se ceste, gradio je HEP i Dalekovod, Janaf naftovod, Plinacro plinovod i nikada nisu tražili da mi ograđujemo ceste na njihovim radilištima. Nisu oni ostavili rupe pa da mi postavljamo ograde. Gorki je osjećaj kad te optužuju za nešto što nisam kriv', istaknuo je Korenić.

'Imama osjećaj da se krivica prebacuje na male igrače, po pricipu neka žrtveno janje bude tamo neki seljačić, da bi se zaštitio moćni HEP', zaključio je.