ZASTUPNIK LABURISTA

Bivši britanski ministar osuđen na 6 mjeseci zatvora

23.12.2013 u 15:02

Bionic
Reading

Bivši laburistički zastupnik u parlamentu Denis MacShane osuđen je u ponedjeljak na šest mjeseci zatvora zbog prijevare, nakon što je priznao da je podnio parlamentu lažne račune za obračun troškova u iznosu od gotovo 13.000 funti

MacShane, koji je tri godine obnašao dužnost ministra za Europu u vrijeme premijera Tonyja Blaira, podnio je 19 lažnih računa između 2005. i 2008. dok je bio zastupnik za Rotherhaam u sjevernoj Engleskoj.

65-godišnji MacShane peti je zastupnik koji je završio u zatvoru vezano za skandal oko troškova 2009., koji je razbijesnio javnost i naštetio povjerenju u parlament.

Sustav obračunavanja troškova u parlamentu je promijenjen nakon otkrića da su neki zastupnici na račun troškova kupovali, primjerice, hranu za kućne ljubimce i konjsko gnojivo, ali i, kako je britanski tisak podrobno izvijestio u vrijeme skandala, pornografske filmove, čepove za kade i higijenske uloške.

Izričući presudu, sudac Nigel Sweeney je izjavio da MacShaneovo nepoštenje predstavlja 'flagrantno kršenje povjerenja' te da je ono potkopalo povjerenje javnosti u parlament.

MacShane mora odslužiti najmanje pola zatvorske kazne i u roku od dva mjeseca platiti kaznu u iznosu od 1.500 funti.