proruski stav

Bivši obavještajac: Watergate blijedi u odnosu na Trumpove skandale s Rusijom

07.06.2017 u 13:56

Bionic
Reading

Skandal oko Watergatea blijedi u usporedbi s događajima u Washingtonu oko američkog predsjednika Donalda Trumpa i navodnih veza njegove kampanje i Rusije, rekao je u srijedu bivši šef američke Nacionalne obavještajne agencije James Clapper

Clapperu nije jasan Trumpov kontinuirani proruski stav i ističe kako njegovo davanje obavještajnih informacija Rusiji 'pokazuje ili glupost ili nepoštovanje, a oboje je veoma problematično'. 

'Mislim da ako usporedite te slučajeve, da Watergate stvarno blijedi u odnosu na ovo s čim se danas suočavamo', rekao je Clapper novinarima u Canberri. 

Provala u sjedište nacionanog odbora Demokratske stranke u hotelu Watergate u Washingtonu 1972. i naknadno zataškavanje dovelo je do ostavke tadašnjeg američkog predsjednika Richarda Nixona dvije godine kasnije. 

Clapperove izjave u australskoj prijestolnici stižu dva dana prije no što će smijenjeni direktor FBI-ja James Comey svjedočiti pred senatskim odborom za obavještajna pitanja. Odbor istražuje je li se Trumpova kampanja udružila s ruskim dužnosnicima kako bi utjecali na predsjedničke izbore. 

Trumpov proruski stav

Trump je Comeya uklonio u svibnju, unatoč istrazi američkog ministarstva pravosuđa o kontaktima između predsjednikovih suradnika i Rusije. Trump je to prozvao 'lovom na vještice'  i odbacio da postoji ikakva povezanost s Moskvom.

Clapper smatra da je 'neobjašnjivo' da Trump i dalje ima proruski stav unatoč dokazima da su se Rusi umiješali u izbore 2016. godine. 

'Njegovo naknadno djelovanje, davanje osjetljivih informacija Rusima i kompromitiranje izvora pokazuju ili glupost ili nepoštovanje'. 

Trump je Rusima u svibnju dao povjerljive podatke o planiranom napadu Islamske države