NIJEČE SUSRETE U LONDONU

Bivšeg Trumpovog savjetnika pozicije je stajala fatalna ruska studentica

21.03.2017 u 07:00

Bionic
Reading

Bivši savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost, Michael Flynn, krio je od Pentagona da se tijekom 2014. godine sastajao s ruskom studenticom koja je istovremeno studirala povijest ruskih tajnih službi i radila u londonskoj ispostavi ruske Sberbanke. Pored toga, Flynna se optužuje i za naplaćivanje gostovanja na ruskoj državnoj televiziji

Kako piše The Wall Street Journal, radi se o Svetlani Lohovoj koja se s Flynnom sastala na jednom seminaru o sigurnosti u veljači 2014. U to je vrijeme Flynn bio direktor Obavještajne uprave američkog ministarstva obrane, a prema nepisanom pravilu takvi sastanci obavezno se prijavljuju Pentagonu.

Flynnov predstavnik Price Floyd potvrdio je kako se njegov klijent sastao s ruskom studenticom, ali kako susret nije bio dogovoren te kako je bio kratkotrajan i u nazočnosti još dvije osobe.

Optužbe na račun bivšeg Trumpovog savjetnika prokomentirao je ruski senator Aleksej Puškov koji je čitav slučaj na svojem Twitter profilu ocijenio kao 'novim stupnjem paranoje'.

Druženje sada već bivšeg Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost nije jedini grijeh, pa tako CNN javlja kako je Flynn gostovanje na ruskoj državnoj televiziji u prosincu 2015. naplatio 33.750 dolara, dok je također primio donaciju od 11.250 dolara od jednog ruske avioprijevoznika te istu svotu od jedne ruske tvrtke za cyber zaštitu.

Prema pisanju CNN, Flynn ni te iznose nije prijavio Pentagonu.

Podsjetimo, Flynn je dao ostavku sredinom prošle veljače nakon što je bio suočen s optužbama kako je održavao nedozvoljenu komunikaciju s ruskim veleposlanikom u Americi Sergejem Kisljakom i tvrdnjama da je s njim navodno dogovarao ukidanje sankcija, uvedenih u vrijeme predsjednika Baracka Obame.

Rusija, pak, tvrdi kako Flynn i ruski veleposlanik nisu razgovarali o ukidanju sankcija.

Donedavna vršiteljica dužnosti glavne američke državne odvjetnice i ministrice pravosuđa Sally Yates već je ranije upozoravala kako je Flynn obmanuo visoke dužnosnike u interpretaciji svoje komunikacije s ruskim veleposlanikom te da bi mogao biti potencijalna meta ruske ucjene.