izbori_tportal copy-08

OTKRILO FINANCIJSKO IZVJEŠĆE

Bivša Sanaderova ministrica Bianca Matković savjetovala HDZ-ova kandidata za Rijeku

  • Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 15.05.2017 17:40
  • Objavljeno 15.05.2017 u 17:07
Bionic
Reading

Iako već nekoliko godina nije u fokusu javnosti, bivša desna ruka premijera Ive Sanadera Bianca Matković aktivna je na poslovnom planu. Sada sa svojom tvrtkom Morium savjetuje HDZ-ove kandidate na lokalnim izborima

Financijsko izvješće HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Rijeke Kristijana Staničića pokazalo je da je Bianca Matković još uvijek aktivna, barem na poslovnom planu. Naime Staničić je angažirao tvrtku Morium za ispitivanje tržišta i savjetovanje za lokalne izbore. Za to je tvrtki bivše Sanaderove bliske suradnice isplaćeno 37.500 kuna.

Kako je i ranije pisao tportal, Matković je od 2012. šefica tvrtke Morium d.o.o., a prije je na toj funkciji bio njezin suprug Vladimir Matković. I dok je suprug preko tvrtke vodio knjigovodstveni servis, sama Matković odlučila je preko nje biti savjetnica za plasiranje hrvatskih proizvoda u inozemstvu. U međuvremenu dodano je još djelatnosti, kao što su poslovanje s nekretninama, grafički dizajn, zastupanje inozemnih tvrtki, istraživanje tržišta, ispitivanje javnog mnijenja itd.

Bianca Matković diplomirala je na Ekonomskom fakultetu, a završila je Diplomatsku akademiju. Od 1997. bila je zaposlena u Ministarstvu vanjskih poslova. Od 2003. do 2008. bila je predstojnica Ureda predsjednika Vlade RH. Godine 2007. izabrana je za zastupnicu u Hrvatskom saboru, a 2008. postaje državnom tajnicom za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija. Iste godine preuzima i dužnost koordinatorice svih aktivnosti za izvršenje obveza u procesu pristupanja RH Europskoj uniji.

Samo godinu kasnije postaje ministrica bez portfelja u Vladi, a odlaskom Sanadera s mjesta premijera postaje državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, zadužena za investicije, izvoz, gospodarsku diplomaciju i međunarodnu gospodarsku suradnju. Od 2010. do izbora 2011. bila je ponovno saborska zastupnica.

Kao desna ruka Ive Sanadera, u njegovo je vrijeme bila zadužena za disciplinu i u stranci i u državi. Zbog toga su je u kuloarima zvali Atila, Bič božji i Crna mamba.

Kada je lani u rujnu za 24 sata komentirala izbore, kazala je kako ne očekuje reprizu raspada suradnje između HDZ-a i Mosta, već da očekuje stabilnu Vladu.

'Najveća odgovornost je na Plenkoviću da sastavi stabilnu Vladu. Ja bih se držala programa. Plenković je bio u nezavidnom položaju. Trebalo je reorganizirati stranku i mislim da je napravio jako dobru stvar. Sadržaj je bitan, ideologija ne', kazala je lani Bianca Matković.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal