danica ramljak

Bivša ravnateljica Instituta Ruđera Boškovića najavila kaznenu prijavu protiv članova Upravnog vijeća, među njima i Puljak

21.06.2022 u 14:33

Bionic
Reading

Bivša ravnateljica Instituta Ruđera Boškovića (IRB) Danica Ramljak u utorak je u Splitu najavila da će podići kaznenu prijavu protiv bivših članova Upravnog vijeća IRB-a Janoša Terzića, akademika Vlatka Silobrčića i Ivice Puljka koji su je smijenili u travnju 2012. godine

Ramljak je ravnateljica Instituta bila od svibnja 2009. do travnja 2012., a trojicu spomenutih članova UV-a prijavit će, kako je rekla na konferenciji za novinare, i etičkim povjerenstvima njihovih matičnih institucija.

Od rektora splitskog sveučilišta tako će tražiti da se pokrene etička odgovornost dvojice profesora, Puljka i Terzića.

  • +9
Danica Ramljak Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

Budući da je Ivica Puljak kandidat za gradonačelnika Splita na nedjeljnim prijevremenim izborima Ramljak je cijenila da tajmnig njezine objave neće štetiti Puljku, jer misli da će on pobijediti.  A kako je rekla, u javnost je izišla zbog pravomoćne presude zagrebačkog Županijskog suda o nezakonitom otkazu koju je dobila prije dva mjeseca.  Dodala je da  je presuda donesena,  ali o odšteti još nije odlučeno. Ona ju procjenjuje na oko pola milijuna kuna i nju će, kako je rekla, nažalost morati platiti porezni obveznici.   

"Smiješno mi je da me kolega Puljak pokušava vezati za neke političke stranke znajući da sam kao ravnateljica Ruđera Boškovića s nekima od hrvatskih vlada vodila ozbiljne bitke protiv skladištenja radioaktivnog otpada na "Ruđeru" i da sam uvijek imala svoj stručno utemeljeni stav", rekla je Ramljak. 

Puljak je danas za Ramljak rekao "kako mu je tužno i žalosno što se uvukla u HDZ-ovu kampanju u predizborno vrijeme", a ona mu je uzvratila da je to skandalozno i da on tako "pokušava ugušiti građanska pravo i slobode govora".

"Iako me Puljak pokušava uvući u političku kaljužu  ja progovaram za građane i želim biti glas onih koji su doživjeli nešto ovako strašno kao i ja", rekla je bivša ravnateljica IRB-a.

"Bivši državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Saša Zelenika je neposredno nakon moje smjene otišao još dalje i grubo, kao i tadašnje Upravno vijeće, prekoračio svoje ovlasti te me protuzakonito brisao iz registra znanstvenika u Hrvatskoj i zloupotrijebio položaj po članku 291. Kaznenog zakona, rekla je Ramljak tvrdeći da je Zelenika neutemeljeno uzeo ulogu Matičnog odbora Nacionalnog vijeća za znanost RH koji jedini može zakonski upisivati i brisati znanstvenike.

Također je rekla i da je Puljak, kao službeni predstavnik Hrvatske u CERN-u,  jednom od najvećih međunarodnih istraživačkih centara za koju građani plaćaju visoku članarinu, nakon što je diplomirala zaposlio svoju kćer. 

"Nemam ništa protiv zapošljavanja, ali neka Puljak hrvatskoj javnosti izlista koja su djeca uz njegovu pomoć otišla u CERN na doktorate, na kojem se natječaju to provelo ili je bilo dovoljno da ti tata bude Ivica Puljak", zaključila je Ramljak.