kolinda grabar kitarović

Bivša hrvatska predsjednica ima novi posao, evo o čemu je riječ

27.06.2023 u 12:16

Bionic
Reading

Bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pohvalila se na svom Facebooku novim poslom. Točnije, objavila je da je imenovana supredsjedateljicom Odbora za globalnu pripremljenost na zdravstvene krize (Global Preparedness Monitoring Board – GPMB)

'Radujem se vođenju Odbora kako bismo postigli zajednički cilj da svijet učinimo sigurnijim od utjecaja pandemija i drugih hitnih zdravstvenih situacija', kazala je Kolinda Grabar Kitarović nakon što je u ponedjeljak preuzela novu funkciju.

GPMB su kao neovisno tijelo 2018. osnovali Svjetska zdravstvena organizacija i Svjetska banka. Grabar Kitarović će supredsjedati njime s bivšim ministrom zdravstva Bocvane, Joyem Phumaphijem, koji je na tom mjestu od rujna 2022.

'Oduševljen sam što je bivša predsjednica Grabar Kitarović pristala biti supredsjedajuća u Odboru. Ona će donijeti iskustvo u rješavanju nekih od najvećih svjetskih izazova. Pripremanje za pandemiju jedan je od takvih izazova i Odbor će biti obogaćen njezinim iskustvom', rekao je direktor Svjetske zdravstvene organizacije, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

U objašnjenju za imenovanje iz GPMB-a podsjećaju da je Grabar Kitarović bila četvrta predsjednica Hrvatske i prva žena na toj dužnosti. 'Bila je pionir za žene u globalnom vodstvu u mnogim drugim ulogama, i kao prva žena koja je obnašala dužnost hrvatske ministrice vanjskih poslova. Snažno se zalagala za žene i ravnopravnost spolova, uključujući kontekst pandemije bolesti COVID-19. Trenutačno radi kao globalna veleposlanica za cijepljenje Vijeća žena svjetskih lidera', podsjećaju.

  • +3
Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Grabar Kitarović, uvjereni su u GPMB-u, donosi stručnost vezanu uz vanjsku politiku i složene multilateralne procese te znanje o političkim pregovorima, zagovaranju i kreiranju politika potrebnih za uvođenje promjena na globalnoj razini.