PUPOVAC NA PRVOJ SRPSKOJ TV

'Biti Srbin u Hrvatskoj bilo je teško u proteklih 20 godina'

20.01.2013 u 19:48

Bionic
Reading

Predsjednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac pozvao je predsjednike Srbije i Hrvatske Tomislava Nikolića i Ivu Josipovića da prevladaju nesporazume i 'prijeđu u sferu državničke odgovornosti'. Za nedavni posjet hrvatskog premijera Zorana Milanovića Srbiji rekao da prekida zastoj u odnosima dviju država

'Mislim da je za odnose dviju država, a posebno za odnose u regiji, izuzetno važno da dvojica predsjednika izađu iz te vrste biografsko-retoričkih međusobnih odnosa i pređu u sferu državničke odgovornosti za odnose među državama i za odnose u regiji', rekao je Pupovac u emisiji 'Stav Srbije' na Prvoj srpskoj televiziji, gostujući posredstvom video linka iz Zagreba.

Pupovac drži da je posjet premijera Hrvatske Zorana Milanovića u srijedu Beogradu dobar za međudržavne odnose, jer prekida zastoj u odnosima dviju država do kojeg je došlo.

'Postoje šanse da se sada odnosi vrate u radnu atmosferu, što je važno, a tiče se i Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj',ocijenio je Pupovac.

Stajalište predsjednika SNV-a je da u komunikaciji na državnoj razini između Srbije i Hrvatske treba održati kontinuitet i da promjene vlasti u bilo kojoj od dviju zemalja ne smiju prekidati odnose Beograda i Zagreba.

Pupovac je sugerirao da se i Srbija i Hrvatska distanciraju od međusobnih tužbi za genocid, za koje je rekao da su dokaz neeuropskog ponašanja i 'sramota i za Hrvatsku i za Srbiju'.

'To je nešto čega se odgovorne hrvatske i srpske politike moraju osloboditi', rekao je Pupovac i ocijenio da, nakon sastanka dvojice premijera, hrvatskog Zorana Milanovića i srbijanskog Ivice Dačića, sad i predsjednici država mogu, svatko na svoj način, 'pridonijeti da se nađe sporazum oko te dvije tužbe'.

Komentirajući nesporazume na liniji Nikolić-Josipović, Pupovac je ocijenio da to nije razlog za ozbiljnije probleme u odnosima dviju država, već da su u pitanju 'političke biografije i kalkulacije' dvojice predsjednika.

'U ovim odnosima ne vidim nikakve ozbiljnije političke razloge osim neke vrste držanja zatočeničkog položaja i Hrvatske i Srbije zbog različitih političkih biografija i kalkulacija 'kako će javnost doživjeti' i 'što je bolje i što donosi više poena - da li je bolje se sresti ili ne sresti'', prokomentirao je Pupovac i ocijenio da se 'politika 90-ih, zapravo, reflektira kroz stanje odnosa Nikolića i Josipovića'.

Pupovac je ukazao i da je u hrvatskoj javnosti i dalje prisutan antisrpski stav, što nepovoljno utječe na položaj srpske manjine.

'Biti Srbin u Hrvatskoj u proteklih 20 godina je bilo zaista izrazito teško. Dio te težine i dalje se osjeća u različitim područjima Hrvatske', kazao je Pupovac, pozvajući da se takva praksa prekine.