'Biti moderni - to nažalost ne možete izbjeći!'

'Biti moderni - to nažalost ne možete izbjeći!'

02.08.2012 u 16:04

Bionic
Reading

Legendarna je izjava Salvadora Dalíja, velikog zaljubljenika u modu, film i dizajn gdje je također umiješao svoje 'nadrealistične' prste surađujući s Christianom Diorom, Coco Chanel, Elsom Schiaparelli, Alfredom Hitchcockom, Luisom Buñuelom...


Od kada sam proteklog vikenda posjetila Dalíjev muzej u Figuerasu i prekrasnu kuću 'Venerin san' u Cadaquesu o čemu sam već objavila post, nisam stala istraživati lik i djelo ovog katalanskog umjetnika.  Istinski počinjem sumnjati da je ovaj čovjek za života uopće spavao s obzirom na to što je sve stvorio i na koliko je različitih polja bio aktivan.

Ovaj ekscentrični umjetnik svoje je freudovski nadahnute motive, osim na slikarskom platnu, izražavao i kroz skulpturu, namještaj, nakit, modu i film.

Imao je ukusa stari dandy Dalí. Naime, prijateljevao je s dvije velike pariške dizajnerice i rivalke; Coco Chanel i Elsom Schiaparelli. Postojale su glasine da je mladi Dalí ljubovao s Coco, a estravagandni ga je Elsin stil nevjerojatno privlačio što je rezultiralo s nekoliko legendarnih suradnji; kao što je šešir u obliku cipele, odijelo s ladicama, crna uska haljina s istaknutim 'rebrima' i brojne haljine s njegovim printovima.




S legendarnim Christianom Diorom 1950. godine kreirao je haljinu pod nazivom 'Kostim žene za 2045. godinu' za Museum of Art u Sao Paolu. Crveni štap koji je Dalí futurističkoj ženi stavio u ruku pretpostavljam ima veze upravo s emancipacijom koja ju je dovela da svu težinu nosi sama i još k tomu besprijekorno izgleda.


Nije Dalíju puno trebalo da ga dožive i preko bare. Njujorška luksuzna robna kuća Bonwit Teller u suradnji s MoMA muzejom u New Yorku osmislila je projekt pod nazivom 'Fantastic Art, Dada, Surrealism'. Tko se bolje davne 1939. uklapao u koncept negoli Salvador Dali tvorac 'Mekanih satova' i umjetnik koji je sam za sebe izjavio: 'Ja sam nadrealizam.'?
Zamilite šok i nevjericu koje je priuštio kupcima na njujorškoj 5. aveniji kada su vidjeli izlog s krevetom koji stoji na četiri noge bizona, a čija čeljust stišće krvavog goluba. Ili voštane ruke koje izlaze iz zidova i drže ogledala nadvijena nad čudnom lutkom. Sve bi to još bilo koliko toliko prihvatljivo da umjetnik, koji je bio poznat po Narcisovom kopleksu, nije odlučio svojim fizičkim prisustvom začiniti svoju instalaciju.

Dio izloga robne kuće Bonwit Teller koji je 'aranžirao' Dalí.


Kada je ugledao izlog, izrevoltiran jer nije sve bilo prema njegovoj zamisli, izgubio je kontrolu i razbio ga je. Na sudu je rekao da je bio angažiran za napraviti umjetničko djelo, a ne 'tipično aranžiranje izloga'. Sudac ga je oslobodio uz izjavu: 'To su neke od povlastica koje umjetnik s temperamentom uživa.'

Dali i Gala u Puccijevom showroomu.


Dali je, uz pomoć svoje jedanaest godina starije supruge i muze Gale itekako znao kako privuči pažnju, a o PR-u je znao više prije negoli je taj pojam uopće postao uvriježen u javnosti kao takav. Slično je i kada je u pitanju pojam pop arta.



Telefon 'Jastog' i sofa poznata pod nazivom 'Usta Mae West' koje je dizajnirao između 1936-1937. godine postali su legendarni primjerci pop arta puno prije negoli je itko čuo za Andyja Warhola, iako se umjetnik kasnije i s njim družio.

Braća po performansu; Andy Warhol i Salvador Dali.


'Stolica čak može služiti za sjedenje, ali pod jednim uvjetom: da sjedimo neudobno'
, samo je jedna u nizu Dalijevih provokativnih izjava od koji bi se mogla sastaviti fina zbirka (čudi me da i to još netko nije izdao).


Fascinantna je i Dalíjeva kolekcija nakita, a koju sam imala prilike vidjeti u Dalí Teater muzeju u Figuerasu u Španjolskoj.


Dalí je dizajnirao i ilustracije za mnoga izdanja klasika prevedene na engleski kao što su Don Quijote, Benvenuto Cellini, Michel de Montaigne itd.
Od značajnijih filmskih ostvarenja na kojima je surađivao valja istaknuti 'Un chien andalou' Luisa Buñuela i 'Spellbound' Alfreda Hitchcocka.

San iz 'Spellbounda' koji je konstruirao Dalí.

S Waltom Disneyom 1946. započeo je izradu crtanog filma 'Destiny' koji je ugledao svjetlo dana tek 2003. godine.


Jest da je pretjerivao, provocirao, bio kičast, ekscesan, nerijetko i neumjesan, no Salvador Dalí umjetnik je koji je itekako obilježio zadnje stoljeće prošlog tisućljeća i postigao ono čemu je posvetio cijeli svoj život; da ga se spominjemo i pišemo o njemu i dan danas.

Ugodan i nadrealan vikend vam želim.

Čitamo se sljedeći tjedan!

p.