Najpopularnija kriptovaluta

Bitcoin katapultiran iznad 44.000 dolara, dva pokazatelja govore da smo u novom uzlaznom trendu

  • Autor: S. M.
  • Zadnja izmjena 08.08.2021 09:02
  • Objavljeno 08.08.2021 u 09:02
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Dusan Zidar / Panthermedia / Profimedia

Najpopularnija kriptovaluta bitcoin (BTC) u pozitivnom je ritmu već puna tri tjedna, a vrijednost mu je jutros uzletjela dodatnih 6,7 posto, na preko 44.600 dolara

Sve se više špekulira da bi BTC mogao doživjeti sličan nagli uspon poput onog koji je započeo u listopadu 2020. Najmanje dva pokazatelja pokazuju da će bitcoin nastaviti rasti.

Prvi je Glassnode-ov neto-neostvareni profit/gubitak prilagođen ulaskom (NUPL) koji pomaže ulagačima u utvrđivanju je li bitcoin mreža u cjelini trenutno u stanju dobiti ili gubitka. Očitanje NUPL-a iznad nule ukazuje na to da je mreža u stanju neto dobiti, dok vrijednosti ispod nule ukazuju na stanje neto gubitka. Što NUPL dalje odstupa od nule, to više pomaže ulagačima da uoče vrhove i dna tržišta.

Stupanj odstupanja od nule uočavaju putem toplinske karte. Na primjer, tijekom uzlaznog trenda, crvena označava "kapitulaciju", narančasta znači "nada", žuta pokazuje "optimizam", zelena nagovještava "vjerovanje", a plava naglašava "euforiju".

U listopadu 2020. bitcoinov NUPL pomaknuo se prema nuli jer je njegova toplinska karta promijenila boje iz žute u zelenu nakon što je uspješno odskočila od crvene zone u ožujku ranije te godine. Kasnije su se cijene podigle s približno 10.000 USD na razinu od oko 65.000 USD.

Kasnije je uslijedila proljetna korekcija, no kad je bitcoin povratio razinu od 40.000 dolara, pozitivni sentiment se vratio po prvi put od listopada 2020.

Alternativno, popularni indeks straha i pohlepe također je dosegao 69, rezultat koji ukazuje na osjećaj pohlepe, kojeg tržište također nije vidjelo od svibnja.

Slično, tržišni analitičar Will Clemente također je istaknuo još jedan pokazatelj koji je obećao ponovni rast u listopadu 2020. godine. Ovaj signal tiče se dinamike između kratkoročnih i dugoročnih vlasnika bitcoina.

Clemente je napomenuo da su kratkoročni vlasnici prodali svoje udjela u bitcoinima dugoročnim vlasnicima, u tolikoj mjeri da su prvi akumulirali gotovo onoliko koliko je ponuda bitcoina u kolovozu 2021. godine imala u listopadu 2020.ž

"Dugoročni vlasnici sada imaju više od 66% ponude, a kratkoročni su pali na samo 20%", napisao je analitičar.

"Prije nego što je glavni bikovski trend započeo u listopadu, ponuda dugoročnih vlasnika dosegla je nešto više od 68%."

To, kažu analitičari, pokazuje da se najnovija cijena formirala na temelju potražnje ulagača koji nisu imali namjeru odmah prodati bitcoin. A to je temelj za daljnji rast...

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!