LEKINA PRVOMAJSKA ČESTITKA

'Bit države je da služi svojim građanima, a ne elitama'

29.04.2014 u 16:11

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko danas je hrvatskim građanima uputio čestitku u povodu Međunarodnog praznika rada, 1. svibnja, izrazivši želju da taj praznik protekne u znaku solidarnosti s nezaposlenima i obespravljenim radnicima.

Leko u poruci ističe kako su višegodišnja globalna ekonomska kriza, koja se nadovezala na lošu strukturu gospodarstva te posljedice široko rasprostranjene korupcije i kriminala, Hrvatsku od nekada prosperitetne zemlje pretvorili u visoko zaduženu zemlju s visokom stopom nezaposlenosti.

U takvim prilikama, dodaje, veliki dio građana gotovo svakodnevno prisiljen na odricanja zato što pripadaju vojsci nezaposlenih, imaju niske plaće ili mirovine, te je stoga više nego inače potrebno podsjetiti na značenje Međunarodnog praznika rada.

'Bit države i politike je da ona služi svojim građanima, da kreira političko-ekonomske prilike i zakonske okvire samo u interesu građana, a ne u interesu elita ili stranaka. Pravo na rad temeljno je ljudsko i socijalno pravo kao što je pravo nezaposlenih građana da iskazuju svoje neslaganje s politikom za koju smatraju da im ne omogućava novo zapošljavanje', poručuje Leko.

Stoga, navodi, u Hrvatskoj svi moramo zajednički raditi na pronalaženju najboljih mogućih ostvarivih rješenja kako bi zemlja konačno izašla iz krize i krenula putem razvoja i napretka.

'Svim hrvatskim građankama i građanima želim da 1. svibnja – Međunarodni praznik rada protekne u znaku istinske solidarnosti sa svim nezaposlenima i obespravljenim hrvatskim radnicima', zaključuje u poruci.