MRAVAK IZAŠAO IZ REMETINCA

'Bit će iznenađenja. Znat ćete tko je prva karika'

21.10.2010 u 22:59

Bionic
Reading

Bivši direktor HEP-a Ivan Mravak u četvrtak je oko 20.30 nakon pet mjeseci izašao iz pritvora u Remetincu

Zatvorski krug Mravak je napustio oko 20,40 sati, a na slobodi su ga dočekali sin i odvjetnik Branko Šerić. Noseći torbu s osobnim stvarima Mravak je prošao pokraj novinara gotovo svih hrvatskih medijskih kuća, sjeo u automobil i otišao kući.

'Sve je u redu. Za sve ostalo obratite se mom odvjetniku', kratko je izjavio Mravak. Njegov odvjetnik Branko Šerić kazao je da istrage o svim nepravilnostima koje se Mravku stavljaju na teret teku i dalje te da se u konačnici mogu očekivati i iznenađenja. Dodao je da će Mravak i dalje biti na raspolaganju USKOK-ovim istražiteljima.

Na novinarsko pitanje tko je zadnja karika u lancu u istragama o kojima je Mravak posljednjih dana govorio USKOK-ovim istražiteljima, Šerić je odgovorio protupitanjem: 'Možete me pitati i tko je prva karika. To ćete uskoro saznati', kazao je odvjetnik.

Odluku o puštanju iz istražnog zatvora oko 19,30 sati donijela je sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda Jadranka Mandušić, nakon što je USKOK zatražio da se bivšeg direktora HEP-a nakon pet mjeseci 'iza rešetaka' pusti na slobodu.

Kao razlozi za njegovo zatvaranje ranije se navodila opasnost od utjecaja na svjedoke i mogućnost ponavljanja kaznenih djela koja mu se stavljaju na teret. Mogućnost Mravkovog puštanja Hini je poslijepodne najavio njegov odvjetnik, ali i predstavnik USKOK-a, u kojem je Mravak posljednjih dana već desetak puta svjedočio o raznim aferama.

Osim o aferama u kojima je bio izravno umiješan Mravak je, po riječima svog branitelja, svjedočio i o nekim drugim slučajevima poput afere 'Fimi medija' u kojoj se istražuje na koji je način izvlačen novac iz nekoliko javnih tvrtki i ministarstava.

Mravak je navodno posvjedočio da je novac davao rizničaru HDZ-a Mladenu Barišiću, nakon čega je u tom slučaju dobio tzv. oprosnicu, što znači da se protiv njega, u zamjenu za svjedočenje, neće pokretati kazneni postupak.

Osim Barišića i bivšeg premijera Ive Sanadera, Mravak je navodno teretio i neke ministre. No, njegov odvjetnik potvrdio je tek da se u svom iskazu Mravak dotakao nekih ljudi povezanih s vlasti, ali nije želio otkriti je li ih svojim iskazima teretio.

Mediji ga odnedavna navode kao jednog od mogućih glavnih svjedoka protiv bivšeg premijera Sanadera, u slučaju da se protiv njega pokrene kazneni postupak.

Mravak je zajedno s bivšim potpredsjednikom vlade Damirom Polančecom i bivšim čelnikom šibenskoga TLM-a Ivanom Koštanom osumnjičen da je HEP oštetio za 600 milijuna kuna, zbog čega je i završio u istražnom zatvoru. USKOK je protiv njega pokrenuo i istragu zbog sumnje da je struju po znatno nižoj cijeni prodavao dvjema tvrtkama u sastavu koncerna DIOKI te da je toj tvrtki bez odluke Uprave HEP-a dao zajam od 15 milijuna kuna s rokom otplate od 60 dana te kamatom od 10,5 posto.

Tereti ga se i da je povratniku iz Australije Radi Buljubašiću omogućio da četiri godine ne radi, a prima plaću te da po povlaštenoj cijeni kupi stan. Iako je primao plaću kao zaposlenik HEP-a, Buljubašić je zapravo radio u središnjici HDZ-a na Trgu žrtava fašizma. No, taj slučaj je u djelokrugu zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva, a ne USKOK-a.