MILIŠA O SLUČAJU SILOVANE DJEVOJKE

Biste li pisali ogavne komentare da je u pitanju vaša sestra?

23.01.2014 u 09:14

Bionic
Reading

'Neka se oni koji pišu komentare podrške osumnjičenima za silovanje na zadarskoj plaži Kolovare zapitaju kako bi reagirali da je silovana djevojčica njihova sestra', prva je reakcija dr. Zlatka Miliše na zastrašujuće komentare prijatelja optuženih mladića na Facebooku

U tim se komentarima osumnjičenici slave, a žrtva osuđuje. 'Pa nitko je nije držao, što nije otišla ako joj nije odgovaralo', jedan je od komentara koji ukazuje na to.

Miliša u razgovoru za portal 057info upozorava na četiri činjenice. 'Kao prvo, najnoviji detalji vezani uz ovu temu i njezino recikliranje u dnevnim novinama i na portalima silovanu djevojku iznova čine žrtvom. Morbidna je činjenica da počinitelji na ovaj način postaju brendirani kod vršnjaka. Mladim ljudima nasilje je postalo zabava, o čemu sam među prvima napisao članak. Upozorio sam da ova pojava od nasilnika čini 'face'. I na kraju, u virtualnom svijetu postat ćeš zamijećen upravo s komentarom poput ovog kojeg apostrofirate. Dakle, što je komentar brutalniji, veće su šanse da budeš primijećen.' Rezultat svega je razmišljanje kako je djevojka dobila što je zaslužila', rekao je Miliša.

Podsjetio je kako su zahvaljujući internetu seksualna iskustva nekih učenica osnovnih i srednjih škola završila na internetu te da su iste cure kasnije etiketirane kao 'kurve i drolje'.

'Jedna je djevojka iz Zagreba, inače učenica 7. razreda osnovne škole, prije nekoliko godina izjavila da je objavom takvog video zapisa postala 'faca'. Čak nije ni svjesna da je žrtva. Pitam se tko ima pravo uprijeti prstom u bilo koga kada se samo saniraju posljedice. Ništa se ne poduzima. Ne otvaraju se centri za mlade. Pa znate li koliko samo mladih u noćne izlaske ide s nožem? Jedan osječki grafit kaže 'Gdje je krvi, tu si prvi'. Nažalost, napadi među vršnjacima i nasilje postali su oblik zabave', kazao je Miliša i ukazao na nedostatak preventivnih programa.

Ravnatelj psihijatrijske bolnice Ugljan dr. Mladen Mavar tvrdi kako su mladi ljudi danas željni pažnje i da pri tome ne biraju sredstva i načine.

'Povode se za lošim uzorima, pa čak i za osumnjičenima za silovanje. Na stranu optuženih stale su i djevojke, što nam govori kako je tim curama nasilni spolni odnos vjerojatno nešto prihvatljivo. Sve je to posljedica nezrelosti, nedostatka moralnosti i istinskih vrijednosti te iskrivljene slike vrijednosti društva', rekao je Mavar i upozorio kako u ovoj priči kroz pakao prolaze ne samo silovana djevojčica i njezini roditelji, već i roditelji samih počinitelja.

Miliša dodaje kako trenutno imamo situaciju u kojoj se više nitko ne pita za štetnost medijske eksploatacije ove teme za djevojčicu i njene roditelje jer su svi gladni novih informacija o počiniteljima, čime oni postaju heroji ove užasavajuće priče.