IUSTITIA ET PAX

Biskupi: Vladine reforme su riskantne!

29.04.2010 u 14:32

Bionic
Reading

Komisija Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije novom izjavom se obratila hrvatskoj javnosti navodeći da je jasno kako se kraj krizi u kojoj se nalazi naše društvo ne nazire

U pet točaka Komisija iznosi poglede kako bi se društvo trebalo nositi s trenutnom krizom te što bi trebalo poduzeti kako bi se iz nje izvuklo.

Tako je između ostaloga rečeno da oni nisu za pokuse nego za razvoj. Konkretno to znači da se Komisija Iustitia et pax zalaže za odmjereniji, manje prevratnički pristup razvoju. 'Riječ je o riskantnim reformama socijalnog sustava, napose mirovinskog i zdravstvenog', rekao je tajnik Komisije HBK Iustitia et pax Gordan Črpićkoji je sažeto izložio unaprijed sastavljenu izjavu. Komisija posebno upozorava da je potrebno sigurno znanje i velika obzirnost u sadašnjoj reformi zdravstva, tako da i ona ne preraste u neodgovorni eksperiment.

I ovoga puta su bili oštri prema potezima Vlade iako je na direktno pitanje Gordan Črpić odgovorio da oni samo analitičkim pristupom žele detektirati probleme koji društvo tište, a ne žele nikoga prozivati. Vlado Košić je rekao da novinari pitanjima da li se kritika odnosi na gospodarske mjere vlade Jadranke Kosor pogrešno iščitavaju ono što piše.

Današnja izjava Komisije nastavak je na izjavu o svjetskoj socijalnoj i moralnoj krizi iz lipnja prošle godine. Ovoga puta Komisija iznosi svoja viđenja kako bi se u krizi trebalo okrenuti nadi i budućnosti te nudi neka svoja rješenja. Smatra da je kriza vrijeme za reforme. 'Krize su uvijek bile povlašteni trenuci kada nije bilo druge nego zastati, razabrati i odlučiti što valja žurno mijenjati, a što je još uvijek vrijedno sačuvati', rekao je Črpić.

Dalje, Komisija smatra da je u hrvatskom društvu prisutna niska razina snošljivosti i povjerenja, a bez toga nije moguće graditi demokratsko društvo. Obrušili su se i na pokušaje rehabilitacije minulih totalitarizama i na demagoge koji će tražiti 'žrtvene jarce' i obećavati laka rješenja te tako zavoditi narod gurajući ga u dublju i težu krizu. Put prema izlasku iz krize Iustitia et pax vidi u oslanjanju na obitelj, poboljšavanju vrlo loše obrazovne strukture te u solidarnosti i umjerenosti. Kako je objasnio Črpić, teret krize ne bi trebali snositi svi jednako, već bi veći teret trebali podnijeti oni koji imaju više. Na kraju je naglašeno da je kriza prilika za novi razvoj društva, ali nikako za povratak na staro, na uvjete koji su i rodili krizu.