ŽRTVENO JANJE?

Biskup Milovan smijenio kancelara Jakovljevića

ilija jakovljević kancelar porečka biskupija

ilija jakovljević kancelar porečka biskupija

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić/PIXSELL

Kancelar Porečke i pulske biskupije mr. Ilija Jakovljević u četvrtak je smijenjen! Informacija je to koju je Glasu Istre potvrdio neslužbeni, ali pouzdani izvor

Glas Istre nema službenih saznanja o razlogu ove neočekivane smjene, no ne treba biti odveć promućuran da bi se zaključilo da je Jakovljeviću došla glave nedavna pazinska odluka cjelokupnog istarskog svećenstva da svu zemlju koju je ta biskupija posjedovala u Dajli, a nakon što je apetit prema njoj pokazao benediktinski samostan iz Praglie i za to dobio papin blagoslov, vrati Republici Hrvatskoj, kao ni njegove poprilično oštre izjave za medije, u kojima nije nikoga štedio.

Zanimljivo je i to da je mr. Jakovljević, inače najmlađi hrvatski kancelar, već drugi kancelar kojeg je biskup Milovan smijenio. Prvi je bio mr. Lino Zohil, nekadašnji glavni ekonom Porečke i pulske biskupije, koji se također povezuje sa slučajem 'Dajla', jer je navodno i on sudjelovao u procesu povrata te imovine Crkvi krajem 90-ih godina, kao i u daljnjoj prodaji tog zemljišta raznim fizičkim i pravnim osobama.

Ono što je, međutim, kod ove smjene zanimljivo jest da kancelare ne smjenjuju ni Hrvatska biskupska konferencija ni Sveta Stolica, već isključivo njihovi matični biskupi. Drugim riječima, kako tvrde dobro upućeni izvori, svoju dojučerašnju desnu ruku smijenio je osobno biskup Ivan Milovan.

Zbog njihove bliskosti ovaj Milovanov potez jako čudi pa izvori Glasa Istre zaključuju da je očito na to bio prisiljen. S druge strane, biskup se već jednom - i to nedavno, nakon oštre reakcije pape na bunt Porečke i pulske biskupije zbog benediktinskih pretenzija na Dajlu - ogradio od Jakovljevićevih izjava, kako je tada rekao, 'ako su negdje uvredljive za Svetu Stolicu'.

Dobro upućeni u crkvenu hijerarhiju i njeno funkcioniranje već spekuliraju o tome da se zbog slučaja 'Dajla' biskupu Milovanu opasno trese stolica, pa je možda Jakovljevićeva smjena samo pokušaj da se Milovan iskupi i ostane do redovne mirovine, još četiri godine, u fotelji biskupa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi