ISTRAŽIVANJE NOVE TV

Birači HDZ-a i Kukuriku koalicije protiv ćirilice u Vukovaru

14.09.2013 u 19:15

Bionic
Reading

Pitanje dvojezičnih oznaka utemeljeno na Ustavnom zakonu o pravima manjina, mjesecima je tema u Hrvatskoj. Dnevnik NOVE TV je na 600 ispitanika proveo istraživanje i ono pokazuje da Hrvatska misli kako još nije vrijeme za ćirilicu u Vukovaru

Velika većina građana, njih 72,6 posto, ne podržava postavljanje 30 dvojezičnih tabli na državne institucije u Vukovaru, a njih 22,4 posto podržava potez Vlade. Pet posto građana ne zna.

HDZ-ovi birači očekivano s 91 posto ne podržavaju postavljanje dvojezičnih tabli, ali i većina birača Kukuriku koalicije, jer je njih 52 posto protiv toga.

Primjenjivati Ustavni zakon ili, pak, izuzeti Vukovar iz njegove primjene?

Prema većini građana Vukovar treba trajno izuzeti iz tog zakona. Tako misli 39,1 posto birača. Zakon treba odgoditi u Vukovaru na još neko vrijeme, tako misli 37,5 posto birača, a da se zakon treba primjenjivati, misli 19 posto građana.

Kukuriku birači podijeljeni su, ali većina, ili njih 41 posto, misli da zakone treba jednako primjenjivati; njih 38 posto misli da s postavljanjem tabli treba pričekati. Kod HDZ-a je jasnije, njih 53 posto je protiv dvojezičnih tabli, a 43 posto misli da treba pričekati.

U Vukovaru većina birača misli da se Ustavni zakon ne treba primjenjivati.

Tako misli 47,5 posto birača. Da se zakon djelomično treba provoditi, misli njih 30 posto. Točnije, misle da se table trebaju postaviti samo na državne institucije. Da se zakon treba u potpunosti primjenjivati, misli 18,7 posto birača. Ne zna 3,7 posto njih.

Kukuriku birači su i po ovom mišljenju podijeljeni u tri tabora. Njih 34 posto misli da zakon u Vukovaru treba primijeniti, 33 posto misli da se table trebaju postaviti samo na državne institucije, a 30 posto da ga se ne treba provoditi.

Dvije trećine HDZ-ovih birača misli da se zakon u Vukovaru uopće ne treba primjenjivati.