TRI DANA SJEĆANJA NA VLADU GOTOVCA

'Bio je savjest hrvatskog naroda'

07.12.2012 u 15:50

Bionic
Reading

Vlado Gotovac bio je savjest hrvatskog naroda i prosvjetitelj našeg doba, a njegovo djelo treba sačuvati za generacije koje dolaze, poručeno je s današnjeg svečanog otvorenja dana sjećanja na tog velikog hrvatskog pjesnika, esejista, političara i humanista, a u povodu 82. obljetnice rođenja i 12. obljetnice njegove smrti.

'Riječ je o velikom čovjeku koji se cijeli svoj život borio za pojedinca i njegovu slobodu te se nesebično stavljao na raspolaganje hrvatskom narodu', naglasila je Zrinka Vrabec Mojzeš, izaslanica Predsjednika Republike, pokrovitelja manifestacije 'Tri dana sjećanja na Vladu Gotovca'.

Upravo zbog Vlade Gotovca vjerujemo da je politika uzvišen posao, kazala je dodavši međutim kako se Gotovac, kada je dosanjao svoj hrvatski san, razočarao u hrvatsko društvo koje se počelo razvijati u suprotnom smjeru od onog kojim je Gotovac želio da ide.

Bio je drugačiji od nas koji nismo imali dovoljno petlje i hrabrosti, rekao je predsjednik Matice Hrvatske Igor Zidić dodavši kako je upravo zbog toga Gotovac u životu za Hrvatsku podnio velike patnje.

Izišao je iz zatvora, a potom dao intervju koji ga je odveo u drugi zatvor, kazao je Zidić dodajući i to kako je upravo govor bio njegovo najpreciznije oružje.

'Borio se za čovjeka pojedinca, dok su ih kolektivizmi toga doba gutali', prisjetio se Zidić dodavši kako Gotovčeva djela žive i danas, a on ni mrtav nije prestao djelovati.

HSLS je ponosan što je Gotovac bio jedan od njegovih utemeljitelja, istakuo je predsjednik te stranke Darino Kosor.

Govoreći o o osobnosti Vlade Gotovca kao snažnog vizionarskog retoričara, Kosor je poručio kako nam danas nedostaje jedna takva moralna vertikala.

Bio je savjest hrvatskog naroda, a svojim je promišljanjima bio 20 godina ispred svog vremena, ocijenio je Kosor.

Gotovčeva supruga i direktorica Instituta Vlado Gotovac, Simona Gotovac kazala je kako je Vlado Gotovac uspio ujediniti raznolikosti. 'Bio je taj koji je raznolikost poštivao i definirao je kao bogatstvo, a ne kao način podjele', poručila je.

Sanjao je, kazala je, Hrvatsku kao pravnu državu u kojoj vlada pravda i briga o svim građanima.

Prisjetila se i zabilješke koju je našla nekoliko dana prije Gotovčeve smrti, a na kojoj je ostalo zabilježeno: 'Imati snage za domovinu, to je nepregledna samoća u kojoj sve grije tvoje srce'.

Manifestacija 'Tri dana sjećanja na Vladu Gotovca', započela je jučer, u organizaciji Instituta Vlado Gotovac, HSLS-a, Matice Hrvatske, Kulturno-informativnog centra i Hrvatskog kulturnog društva Napredak, a danas su prikazani i izvaci iz biografsko-dokumentarnog filma "Vlado Gotovac, moj slučaj" kojeg je režirao Bogdan Žižić.