SPLITSKE SDP-OVCE ČUVALA POLICIJA

'Bili smo im komunjare, sad smo se odjednom pretvorili u ustaše'

13.05.2016 u 13:31

Bionic
Reading

Petoricu splitskih SDP-ovaca koji se nakon odluke o raspuštanju stranačkih tijela i prijedloga za raspuštanje cijele organizacije nalaze na izlaznim vratima iz ove stranke, na ad hoc konferenciji održanoj u parku na Bačvicama čuvala su čak šestorica policajaca u civilu. Dok su Marin Jurjević i ostali suradnici gradonačelnika Ive Baldasara žestoko kritizirali revanšizam i osvetoljubivost Zorana Milanovića, usput se prisjećajući kako su vlastitim tijelima štitili SDP i demokraciju od bombi koje su početkom devedesetih bacane upravo na to mjesto, snage reda kontrolirale su kako se, valjda, slično ne bi ponovilo danas

Još malo pa bivši SDP-ovci tvrde da oni policiju nisu zvali, niti im bilo kakva zaštita treba. Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske za tportal su otkrili da su svoje djelatnike uputili na teren 'nakon što su uočili da se u parku okuplja deset do petnaest ljudi'.

'Nismo znali razlog okupljanja na mjestu koje nije uobičajeno za to, pa so poslali dva službenika da provjere o čemu se radi. Nije bilo nikakvog razloga za postupanje, ostali su do kraja konferencije i otišli dalje obavljati svoje zadaće', kazala je glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Antonela Lolić. Po njenoj informaciji na Bačvice su upućena dvojica policajaca u civilu, a novinarske zdrave oči izbrojale su šestoricu - no, taj nesklad pripisat ćemo uobičajenoj policijskoj suzdržanosti.

Uglavnom, Marin Jurjević punih pola sata držao je monolog o Milanovićevoj akciji raspuštanja splitskog SDP-a i detroniziranja Ive Baldasara: objasnio je da su neki iz stranačkog vrha 'kakili političke pelene' dok su on i kolege u Splitu branili ljevicu, SDP i demokraciju, a nakon toga utkali cijeli svoj život u stranku. Jako ga je pogodila odluka o likvidiranju splitskog ogranka donesena 'na stranačkom pikniku, između dviju kava i s osmijesima na licima'.

RTL Autor: RTL

'Da je Ivica Račan živ, stajao bi ovdje s nama, a ne na strani onih koji pucaju. A i šutnja je sudjelovanje u zločinu jer je u stranci ubijena demokracija', kazao je donedavni vječni šef splitskog SDP-a. U svom govoru često je koristio upravo ratne asocijacije, pa je na pitanje kako će se postaviti ukoliko vrh stranke provede najavu i do kraja raspusti splitski ogranak odgovorio usporedbom s njemačkim vojnicima iz Drugog svjetskog rata. Ispričao je, naime, da je njegova majka s 14 godina odvedena na strijeljanje, no Nijemci su odbili izvršiti zapovijed i tako sami nastradali. Tako će se i on solidarizirati s onima koji ne žele pucati u nevine.

'Mi u splitskom SDP-u optuženi smo za svjetonazorske razlike, a takvo objašnjenje po starogovoru se odnosilo na političko skretanje. Uvijek su nam govorili da smo komunjare, a sada smo im se pretvorili u ustaše!', bjesnio je Jurjević. On drži da je Zoran Milanović inteligentan, no dopušta da ga savjetuju glupani.

Trn u oku im je Branko Grčić, za kojega tvrde da se u splitskom ogranku gotovo nije ni pojavljivao, a imaju razumijevanja za Arsena Bauka. Odluku o raspuštanju on je pročitao s papira i tako, kažu, dao do znanja da mu ona nije draga te da je nije sastavljao.

Oglasili su se i drugi prisutni splitski SDP-ovci, od dugogodišnjeg vijećnika Veljana Radojkovića, preko predsjednika Gradskog vijeća Splita Borisa Ćurkovića, do Zdravka Mulića. Bio je tu i Baldasarov savjetnik Drago Davidović, no on se po običaju držao u prikrajku - dok sam gradonačelnik nije navratio do Bačvica jer je na putovanju u Zagrebu.

Nakon druženja pod okom policije upitali smo ih hoće li možda navratiti do obližnjih stranačkih prostorija, no samo su se gorko nasmijali i objasnili da su im vrata ondje već zatvorena...