RASNA DEMOKRACIJA

Bijelci više nisu većina u Brazilu

17.11.2011 u 11:32

Bionic
Reading

Bjelačko stanovništvo prvi put nije većinsko u Brazilu, prema prvim rezultatima prošlogodišnjeg popisa stanovništva koje prenosi BBC

Od 191 milijuna Brazilaca, njih 91 milijun izjasnilo se bijelcima, 82 milijuna ih je miješanih rasa, a 15 milijuna su crnci. Bijelci su na popisu 2000. činili 53,7 posto populacije, a sada su pali na 47,7 posto.

'Ovo je prvi put da je popis stanovništva pokazao da je bjelačko stanovništvo palo ispod 50 posto', navodi se u priopćenju Brazilskog instituta za geografiju i statistiku (IBGE) koje provodi popis.

Broj crnaca, potomaka afričkog stanovništva koje su portuglaski kolonizatori doveli u Brazil, porastao je sa 6,2 na 7,6 posto. Broj pripadnika miješanih rasa porastao je s 38,5 na 43,1 posto. Za njih IBGE koristi naziv 'pardo' (smeđ, na portugalskom) i odnosi se na sve kombinacije miješanja bijelog, crnog i domorodačkog stanovništva.

Brazil je jedna od etnički najraznolikijih zemalja na svijetu i mnogi Brazilci svoju zemlju smatraju 'rasnom demokracijom' u kojoj nema rasizma, piše BBC.