NAKON DVIJE GODINE

'Bijel i nevin' sastanak Kukuriku koalicije

24.01.2014 u 18:23

Bionic
Reading

Duže vrijeme najavljivani sastanak šefova Kukuriku koalicije započeo je nešto poslije 17 sati u Banskim dvorima

Dobro raspoloženi Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a, u izjavi novinarima prije početka rekao je da je Milanović očito u dosluhu s meteorolozima pa je izabrao za sastanak dan kada je sve bijelo i nevino pa bi takav trebao, smatra Hrelja, biti i sastanak. Na opasku novinara da je, osim što je bijelo i nevino, i hladno, rekao je da je i to dobro jer će hladne glave moći mirno razgovarati na sastanku.

Šef IDS-a Ivan Jakovičić rekao je pak da očekuje krajnje ozbiljan razgovor. 'Dobro da smo se našli čak i po ovom vremenu jer imamo puno toga za razgovarati. Očekujem prijateljski razgovor i da će naš sastanak završiti u dobrom tonu i s odličnim rezultatima', optimističan je. Jedna od tema će biti i izbori za Europarlament, ali i ono što su u protekle dvije godine napravili.


Podsjetimo, tijekom dvogodišnje vladavine čelnike Kukuriku koalicije pratile su brojne trzavice potaknute mnogim medijskim spinovima kojima se podrivalo odnose među partnerima.

Tako je sukob između Ivana Jakovčića i Zorana Milanovića kulminirao na prošlogodišnjim lokalnim izborima, na kojima su IDS i SDP, pojačan bivšim IDS-ovcem Damirom Kajinom, nastupili kao suparnici, a ne partneri. Milanović je, ocijenila je većina analitičara, slomio nogu u Istri.

Odbijao je svaku komunikaciju s Jakovčićem koji je inzistirao na sastanku koalicijskih partnera, a bio je toliko uporan da je Milanoviću poštom slao pisma. Ratna sjekira je zakopana tek mjesecima kasnije. U međuvremenu se puno toga važnog i/ili dramatičnog dogodilo u političkoj areni. Bez puno frke i panike, u IDS-u se događa mirna (međugeneracijska) tranzicija, naime Jakovčića će na čelu stranke zamijeniti ambiciozni mladi pulski gradonačelnik Boris Miletić. Na čelu Istarske županije njegovo mjesto već je zauzeo Valter Flego.

Nešto kasnije, uz puno teških riječi, odigrala se drama među narodnjacima. Zbog previše 'podzemnog djelovanja' iz HNS-a je izbačen jedan od osnivača stranke, Radimir Čačić. Zatim, Vladu trenutno trese vrlo ozbiljna afera 'pomoćnik', a mediji nagađaju da ju je na površinu izbacila urota nekolicine ministara protiv Slavka Linića, o čijem suradniku Branku Šegonu gotovo svakodnevno cure kompromitirajući podaci... Pored navedenih političkih intriga, uoči današnjeg sastanka partnere je sustigla još jedna loša vijest - novo snižavanje ionako 'smetlarskog' kreditnog rejtinga države.

Prema informacijama koje se neslužbeno plasiraju iz Kukuriku stranaka, SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a, prioritetna tema današnjeg susreta trebala bi biti zajednička lista za europske izbore 25. svibnja. Vrijeme za sastavljanje zajedničke liste neumitno curi, a eventualni neuspjeh na europskim izborima ozbiljno bi uzdrmao njihov politički projekt.

Ukoliko utanače ono što su i Pusić i Jakovčić tražili, dakle redovite susrete i brainstorming oko gorućih problema u zemlji, na dnevnom redu će se naći brojni problemi kojima vladajući sporo ili nikako ne uspijevaju doskočiti.