NAVODNI RATNI ZLOČIN

BiH zatražila izručenje Ganića

03.03.2010 u 16:17

Bionic
Reading

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine uputilo je u srijedu britanskim pravosudnim tijelima molbu za izručenje ratnog člana predsjedništva BiH Ejupa Ganića, rekao je glasnogovornik državnog tužiteljstva Boris Grubešić.

"Dostavljena je prevedena dokumentacija u kojemu argumentirano tražimo da se Ganić izruči BiH jer je riječ o državljaninu ove zemlje, a navodni zločini su počinjeni u BiH. Nedvojbeno je da postoji mjesna i stvarna nadležnost da se proces vodi u ovoj državi", rekao je Grubešić.

Objasnio je kako su s molbom za izručenje Ganića dostavljeni i dokazi da istragu u slučaju "Dobrovoljačke ulice" vodi Tužiteljstvo BiH.

Sud u Londonu danas će održati raspravu o molbi Ganićeve obrane da bude pušten iz pritvora dok se ne završi pravni prijepor u vezi s njegovim izručenjem, za što su zainteresirane Srbija i Bosna i Hercegovina.

Ganić je u petak, 26. veljače, bio kratko zadržan u zračnoj luci u Londonu, ali je ubrzo pušten, a ponovno je zadržan u ponedjeljak kad se kanio vratiti u BiH.

Osnovni sud u Londonu naložio je, nakon saslušanja u ponedjeljak popodne, zadržavanje u pritvoru, pošto su vlasti u Beogradu zatražile njegovo izručenje Srbiji jer ga terete za zločine počinjene na početku rata u BiH kad je u Sarajevu napadnuta kolona s bivšim pripadnicima JNA. U toj akciji ubijeno je više vojnika JNA, a desetci su ranjeni.