NEDOPUŠTENE AKTIVNOSTI

BiH protjerala dvojicu iranskih diplomata

15.05.2013 u 15:44

Bionic
Reading

Vlasti Bosne i Hercegovine protjerale su dvojicu iranskih diplomata zbog aktivnosti nespojivih s njihovim dipomatksim statusom, objavili su u srijedu lokalni mediji pozivajući se na Ministarstvo sigurnosti BiH

Kako se navodi u priopćenju ministarstva, diplomati Hamzeh Doolab Ahmad i Jadidi Sohrab već su napustili Bosnu i Hercegovinu nakon što su proglašeni nepoželjnim osobama.

Takvu odluku Ministarstvo vanjskih poslova BiH donijelo je na prijedlog Ministarstva sigurnosti, no nisu objašnjeni točni razlozi za protjerivanje.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić ranije je izjavio kako je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) registrirala nedopuštene aktivnosti dvojice iranskih diplomata.

U priopćenju stoji kako su se protjerani diplomati ponašali protivno odredbama članka 41. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima. U tom je članku navedeno kako su diplomati dužne poštovati zakone i propise države kod koje su akreditirani te kako se ne smiju miješati u njene unutarnje stvari.

Također se navodi kako se prostori veleposlanstava i konzulata ne smiju koristiti za ciljeve koji nisu sukladni diplomatskoj ulozi misije.