POVEZIVANJE SCHENGENSKIH PROSTORA

BiH nudi Hrvatskoj koridor kroz Neum

19.04.2012 u 23:51

Bionic
Reading

BiH ima prijedlog na osnovi kojeg bi se riješila prometna povezanost juga Hrvatske, a riječ je o povezivanju schengenskih prostora Europske unije, koji još nije iznijet EU jer BiH to prvo želi riješiti s Hrvatskom, kazao je pomoćnik ministra za komunikaciju i transport BiH Izet Bajrambašić, gostujući u HTV-ovom 'Dnevniku 3'

Prema prijedlogu, radi se o nastavku autoceste Metković - Neum - Doli - Osojnik, a koridor bi se račvao 7-8 km od magistrale u Neumu. Jedan krak bi išao prema BiH, a drugi prema Dubrovniku, tako da jednim dijelom obilazi Neum, a drugim bi bio potpuno zatvoren i njime bi se putovalo bez zaustavljanja. Sada predstoje razgovori ministara prometa RH i BiH, rekao je Bajrambašić za HTV

Dodao je da bi se kružnim tokovima riješilo da se jedan krak da na koncesiju Hrvatskoj, imao bi video nadzor i Hrvatska bi potpuno upravljala tom cestom. Takav prijedlog predstavljen je danas u Dubrovniku. Predstoje razgovori ministara Hrvatske i BiH te vjerojatno i nekakav sporazum s Hrvatskom te zahtjev Hrvatske za koncesijom.


Sličnu ideju iznio je i novi hrvatski ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić: 'Mogu odgovorno reći da će jedan od prvih mojih poteza biti sastanak s bosanskim ministrom prometa i transporta oko dogovora koridora iza Neuma, koji će prolaziti teritorijem BiH, kako bi se na taj način otvorio hrvatski jug, rekao je.

Dosad prometnu izoliranost krajnjega hrvatskog juga nije uspjela pobijediti nijedna vlada. Pokušaj povezivanja velebnim pelješkim mostom nije uspio, pa će se pokušati jeftinija varijanta - cesta preko BiH. Tako je sve izglednije da će izgradnja Pelješkog mosta čekati bolja vremena.

S ovakvim rješenjem ne slaže se dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić (HDZ), a podijeljeni su i stručnjaci i javnost.