BIT ĆE PROBLEMA

BiH granični prijelazi nespremni za ulazak Hrvatske u EU

11.11.2012 u 16:58

Bionic
Reading

Direktor granične policije Bosne i Hercegovine Vinko Dumančić upozorio je u intervjuu u nedjelju kako ova zemlja ne dočekuje spremna skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju navodeći da tek 14 od 55 međunarodnih graničnih prijelaza zadovoljava standarde Unije što će predstavljati veliki izazov graničnoj policiji

'Loše stanje infrastrukture na pojedinim graničnim prijelazima znatno otežava rad i granične provjere i nadamo se da će mjerodavne institucije u narednom razdoblju imati više razumijevanja i odvojiti neophodna financijska sredstva za njeno poboljšanje', rekao je Dumančić u intervjuu za list Dnevni Avaz.

Po njegovim riječima granični prijelazi su po odluci vijeća ministara BiH trebali biti osuvremenjeni do veljače ove godine što se nije dogodilo jer nisu osigurana financijska sredstva iz proračuna zbog čega se očekuju problemi s ulaskom Hrvatske u EU.

'Ulazak Hrvatske u EU 2013. za graničnu policiju BiH predstavlja dodatni izazov. Samim tim mi ćemo morati stalno unapređivati granične provjere, nadzor državne granice i infrastrukturu na graničnim prijelazima sukladno EU standardima, za šta će nam biti neophodna potpora svih relevantnih tijela u BiH', istaknuo je Dumančić.

Pojasnio je da se posebno moraju urediti i protokoli oko prijelaza u pograničnom prometu kao i tranzitu kroz Neum, identificiranju i obilježavanju državne granice.

'Daljnji razvoj suradnje s mjerodavnim tijelima Hrvatske za nas je imperativ u rješavanju svih ovih pitanja', pojasnio je Dumančić.

Granična policija BiH je jedna od rijetkih institucija čiji je rad pohvaljen u izvještaju Europske komisije za BiH.