OPTIMISTIČNA NAJAVA

BiH do kraja siječnja predaje zahtjev za članstvo u EU

26.12.2015 u 19:46

Bionic
Reading

Predsjedavajući BiH Predsjedništva Dragan Čović izrazio je u subotu očekivanje da će BiH do kraja siječnja podnijeti zahtjev za članstvo u Europskoj uniji, a početkom 2017. dobiti status kandidata

'Uvjeren sam da ćemo do kraja prvog mjeseca 2016. predati zahtjev za članstvo u EU. BiH upravo želi to vrijeme iskoristiti za ovaj svoj put k EU. To bi značilo predaju tog zahtjeva do kraja siječnja, a početkom 2017. kandidatski status', rekao je Čović.

Rekao je kako je svjestan da unutar Europske unije postoje različita stajališta o proširenju Unije. Po njegovim riječima taj napredak u BiH bi doveo i do snažnijeg investiranja u zemlju, a napose signal da se za zemlju aktivira Akcijski plan za članstvo u NATO-u.

'Ako to uspijemo vjerujem da će se usporedo s tim otvoriti i mnoga investicijska područja u BiH jer sam također siguran da ćemo u šestom mjesecu dobiti poziv da aktiviramo Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP). A to onda ohrabruje mnoge investitore da mnogo slobodnije i ohrabrenije dolaze u BiH', rekao je predsjedavajući BiH Predsjedništva.

Da bi vlasti BiH podnijele zahtjev za članstvo u Europskoj uniji moraju usvojiti mehanizam koordinacije koji bi jasno propisao način prihvaćanja europske pravne stečevine između raznih razina vlasti, kao i samog tijeka odlučivanja oko toga procesa. Uz to BiH mora prilagoditi trgovinski dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Europskom unijom. Taj zahtjev EU-a odnosi se prije svega na Hrvatsku kojoj su vlasti BiH uvele carine odmah nakon njezina ulaska u Uniju.

Ukoliko ne ukine carine za robe iz Hrvatske, proizvođačima BiH će od 1. siječnja biti uvedene protumjere u obliku ukidanja autonomnih trgovinskih mjera po kojima proizvođači iz BiH mogu izvoziti robu na tržište Europske unije bez plaćanja carinskih opterećenja.