stara obamina ideja

Bidenova vlada pokrenula postupak za vjerojatno zatvaranje Guantanama

12.02.2021 u 18:08

Bionic
Reading

Vlada američkog predsjednika Joea Bidena otvorila je službeni postupak o budućnosti američkog zatvora Guantanamo na Kubi, oživljavajući staru ideju bivšeg predsjednika Baracka Obame o zatvaranju tog kontroverznog zatvora.

Bidenovi suradnici uključeni u razgovore razmatraju izvršnu uredbu koju bi Biden potpisao u idućim tjednima ili mjesecima, rekla su dva izvora Reutersu o potezu koji bi uklonio ono što aktivisti nazivaju mrljom na američkom ugledu u svijetu.

Biden je tijekom svoje kampanje 2020. najavljivao da će podržati zatvaranje Guantanama, no nije rekao kako to planira učiniti.

Usprkos inicijativi, Guantanamo će se teško zatvoriti u bližoj budućnosti zbog političkih i pravnih prepreka koju po tom pitanju čekaju novu vladu.

Uspostavljen nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. za inozemne osumnjičenike, zatvor je zbog okrutnih metoda ispitivanja i zatvorskih kazni bez suđenja postao simbol pretjerane upotrebe sile SAD-a u "ratu protiv terora“.

Bivši predsjednik Barack Obama, koji je svojedobno rekao da je "u mračnim hodnicima Abu Ghraiba i zatvorskih ćelija Guantanama SAD ugrozio svoje najvažnije vrijednosti“, obećao je da će kubanski zatvor prestati s radom kad stupi na vlast. Drugog dana u Bijeloj kući potpisao je uredbu o zatvaranju zatvora unutar godine dana, no to se nije dogodilo u njegova dva mandata.

Donald Trump je stupanjem na vlast 2017. ukinuo Obaminu inicijativu za zatvaranjem Guantanama.

Danas je tamo 40 zatvornika, većina njih gotovo dva desetljeća bez presude ili suđenja.