sastanAk skupine G7

Biden: Zelenski obećao da Ukrajina neće koristiti F-16 na ruskom teritoriju

21.05.2023 u 14:59

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden u nedjelju je rekao kako je od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija dobio jamstva da Kijev neće koristiti zapadne borbene zrakoplove F-16 na ruskom teritoriju

Biden je novinarima u Hirošimi, na zadnji dan sastanka skupine G7, rekao da će se avioni upotrijebiti gdjegod su ruski vojnici unutar Ukrajine.

Naglasio je da je „vrlo malo vjerojatno” da će se zrakoplovi koristiti u bilo kojoj ukrajinskoj ofenzivi u idućim tjednima, no da su Ukrajini potrebni da bi se branila od ruskih napada.

Čelnici država G7 u nedjelju su objavili da neće odustati od podrške Ukrajini, u upozorenju ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu koji tvrdi da su ruske snage osvojile istočni grad Bahmut, što Kijev odbacuje.

Biden je na kraju trodnevnog skupa najavio novu, 375 milijuna dolara vrijednu vojnu pomoć koja uključuje artiljeriju i oklopna vozila.

Američki predsjednik je drugim čelnicima tijekom skupa rekao da Washington podržava zajedničke programe obuke ukrajinskih vojnika za F-16, iako saveznici Kijeva još nisu donijeli konkretne odluke o davanju tih borbenih zrakoplova.

  • +5
Borbeni lovac F-16 Izvor: EPA / Autor: JAKUB KACZMARCZYK

Zelenskij je u nedjelju rekao da je siguran da će ih Kijev dobiti, nakon mjeseci lobiranja. 

Biden je novinarima izjavio da je s ukrajinskim kolegom razgovarao o tom pitanju. Demokratski predsjednik je rekao da zrakoplovi ne bi pomogli Ukrajini u Bahmutu, no da bi mogli „činiti veliku razliku” za ono što slijedi