normalizacija odnosa

Biden telefonom razgovarao s Putinom i predložio mu sastanak

13.04.2021 u 19:18

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden u telefonskom razgovoru s ruskim kolegom Vladimirom Putinom predložio je njihov sastanak i naglasio američku predanost ukrajinskom teritorijalnom integritetu, objavila je u utorak Bijela kuća

„Predsjednik Biden dao je do znanja da će SAD čvrsto djelovati u obrani svojih nacionalnih interesa, u odgovoru na rusko djelovanje poput kibernetskih upada i utjecanja na izbore“, priopćila je Bijela kuća.

„Predsjednik Biden naglasio je nepokolebljivu američku podršku ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu. Predsjednik je izrazio zabrinutost zbog naglog povećanja ruske vojne prisutnosti na okupiranom Krimu i ukrajinskim granicama te je pozvao Rusiju na deeskalaciju“, dodaje se.

Bio je to tek drugi razgovor između dva čelnika otkad je Biden 20. siječnja postao američki predsjednik, a dogodio se uslijed sve veće zabrinutosti SAD-a i Europe oko rusko-ukrajinskog sukoba, piše agencija Reuters.

Zapadni dužnosnici tvrde da je Rusija ove godine dovela tisuće vojnika na granicu s Ukrajinom, u najvećem broju od aneksije Krima 2014. godine.

U proteklim tjednima su se pojačale borbe na istoku Ukrajine gdje se vojska te države bori s proruskim separatistima.

„Predsjednik Biden je ponovio svoju težnju prema izgradnji stabilnog i predvidljivog odnosa s Rusijom, u skladu s američkim interesima, te je predložio sastanak na vrhu u trećoj državu u narednim tjednima kako bi se raspravio niz pitanja“ važnih za dvije države, dodala je Bijela kuća.

Kremlj je u utorak objavio da je Biden Putinu kazao kako želi normalizirati bilateralne odnose i surađivati na području kontrole naoružanja, iranskog nuklearnog programa, Afganistana i klimatskih promjena.

Kremlj spominje i prijedlog susreta, no ne i je li Putin na to pristao. Moskva je otkrila da je razgovor proveden na inicijativu Washingtona i da je Putin u njemu objasnio svoje poglede na pitanje istoka Ukrajine.