reakcija

Biden nakon raketiranja Poljske: U trenutku kada se svijet okuplja kako bi pozvao na smirivanje, Rusija i dalje bira eskalaciju

16.11.2022 u 08:53

Bionic
Reading

Zapadne zemlje su u srijedu bile oprezne u vezi s okolnostima pada rakete u Poljskoj koji se dogodio usred sastanka na vrhu G20, na kojemu su nastojale uvjeriti južne zemlje da osude rat što ga Rusija vodi u Ukrajini

Ispaljivanje projektila "ruske proizvodnje", kako tvrdi Varšava, povećava strah od eskalacije sukoba, na što su od početka skupa na Baliju u utorak neprestano upozoravali čelnici 20 najvećih svjetskih gospodarstava, među kojima nije bilo Vladimira Putina.

S indonezijskog tropskog otoka američki, francuski i britanski čelnici su se od ranog jutra konzultirali s poljskim i s ukrajinskim kolegama u nizu razgovora telefonom.

Nakon izvanredne sjednice koja je trajala gotovo sat vremena, predsjednici država i vlada G7 (Sjedinjene Države, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Italija, Kanada, Japan) i NATO-a u priopćenju su pružili "punu potporu" Poljskoj. Ne imenujući krivce u prvi mah, odlučili su da će "ostati u kontaktu kako bi ovisno o istrazi utvrdili sljedeće korake".

"Moramo utvrditi što se zapravo dogodilo", rekao je Joe Biden. "Zatim ćemo zajednički odlučiti o koracima koje ćemo poduzeti".

Dok Poljska, članica NATO-a, govori o raketi "ruske proizvodnje", a Kijev optužuje Moskvu, američki predsjednik ističe da raketa "vjerojatno" nije ispaljena "iz Rusije".

Raketa je pala na selo Przewodow, na jugoistoku Poljske, nedaleko od Ukrajine koja je u utorak pretrpjela žestoke raketne udare na infrastrukturu, pa i na području blizu bjeloruskog teritorija kojim se ruska vojska koristi od početka agresije 24. veljače.

  • +2
Poljsko selo stradalo u raketnom napadu Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Joe Biden je dodao da je sa saveznicima razgovarao o ruskim zračnim udarima u Ukrajini u utorak koje je nazvao "potpuno neprihvatljivima". "U trenutku kada se svijet okuplja na G20 kako bi pozvao na smirivanje, Rusija i dalje bira eskalaciju", izrazio je žaljenje.

Mnoge južne zemlje ne žele osuditi Moskvu i radije pozivaju obje zemlje na pregovore. No pritisak se pojačava na ruske vlasti od početka summita G20, na kojemu Zapad želi pridobiti druge zemlje poput Kine i Indije.

Unatoč razlikama, dvadeset članica ovog kluba osnovanog radi rješavanja gospodarskih pitanja, dogovorile su se o nacrtu priopćenja u kojemu pomiruju razlike u stajalištima.

Ruski predsjednik, čija vojska niže poraze i povlači se s juga Ukrajine, nije došao na summit. Predstavljao ga je njegov ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov koji je u utorak navečer otputovao s Balija pa nije mogao izravno odgovoriti na kritike u srijedu.

No zato se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij obratio sudionicima G20 - odnosno kako je rekao "G19", ne želeći spominjati Rusiju - istaknuvši da je "došlo vrijeme da se zaustavi ruski razorni rat".

  • +18
Susret čelnika G20 Izvor: Profimedia / Autor: KEVIN LAMARQUE / AFP / Profimedia

Ukrajinski veleposlanik u Indoneziji Vasil Harmjanjin ocijenio je "simboličnim i znakovitim to što prvog dana summita svjedočimo najgorem valu raketnih udara (na Ukrajinu), što je jasan znak G20 i Indoneziji o tome kako se Rusija odnosi prema mirovnim naporima".

"Zatim su dvije rakete pale u Poljskoj, što pokazuje ruske namjere", rekao je za AFP.

U središtu pozornosti skupa bio je kineski predsjednik Xi Jinping koji je uvijek odbijao osuditi invaziju na Ukrajinu što ju je pokrenuo njegov ruski saveznik, uputivši tek neizravnu kritiku zbog "instrumentalizacije" opskrbe hranom i energentima i odbijajući izrijekom prijetnje o uporabi nuklearnog oružja.

Nakon susreta s Joeom Bidenom u ponedjeljak i s Emmanuelom Macronom u utorak, u srijedu je trebao razgovarati s britanskim premijerom Rishijem Sunakom, ali je taj sastanak otkazan zbog "problema s rasporedom". To je trebao biti prvi takav susret čelnika dviju zemalja s veoma zategnutim vezama u posljednjih gotovo pet godina.