prvi posjet u 10 godina

Biden će se u Sjevernoj Irskoj sastati s britanskim premijerom Sunakom

12.04.2023 u 10:01

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu će se u Belfastu sastati s britanskim premijerom Rishijem Sunakom i sjevernoirskim političkim čelnicima, a trodnevnu irsku turneju započet će govorom povodom obilježavanja 25. godišnjice Sporazuma na Veliki petak

Biden, ponosan na svoje irsko podrijetlo, provest će nešto više od pola dana u Sjevernoj Irskoj te će potom dva i pol dana boraviti u Republici Irskoj gdje će se sastati s dužnosnicima, ali i svojom daljom rodbinom.

U razgovoru s novinarima prije polaska iz Washingtona Biden je rekao da mu je prioritet doprinijeti u "očuvanju mira" dok Sjeverna Irska obilježava godišnjicu Sporazuma na Veliki petak iz 1998., kojim je okončano tri desetljeća krvoprolića između uglavnom katoličkih protivnika i uglavnom protestantskih pristaša britanskih vlasti.

Biden će nastojati i osigurati očuvanje nedavnog sporazuma, Windsorskog okvira, između Europske unije i Britanije kojim su ublažene trgovinske prepreke između Sjeverne Irske, Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva nakon brexita.

Taj dogovor do sada nije uspio pridobiti najveću probritansku stranku u regiji, Demokratsku unionističku stranku (DUP), da prekine bojkot vlade s prenesenim ovlastima, ključnog dijela mirovnog sporazuma iz 1998. godine.

DUP je rekao da Bidenov dolazak, što je prvi posjet američkog predsjednika regiji u deset godina, neće povećati pritisak da stranka prekine svoj više od godinu dana dug prosvjed protiv trgovinskih pravila koja Sjevernu Irsku tretiraju drugačije od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

  • +13
Joe Biden u Sjevernoj Irskoj Izvor: Profimedia / Autor: CLODAGH KILCOYNE / AFP / Profimedia

Iako se očekuje da će se Biden susresti s predstavnicima DUP-a i druge četiri glavne sjevernoirske političke stranke, nejasno je hoće li održati i odvojene sastanke.

Biden će, uz novog posebnog izaslanika SAD-a za Sjevernu Irsku za gospodarska pitanja Josepha Kennedyja III., iznijeti prijedlog snažnijih investicijskih veza SAD-a i Sjeverne Irske kako bi pokušao potaknuti razrješenje zastoja. 

Nakon govora na Sveučilištu Ulster i sastanka sa Sunakom, Biden će otputovati u okrug Louth, smješten na pola puta između Belfasta i Dublina, gdje je rođen njegov pradjed. U srijedu se diljem otoka očekuje olujno nevrijeme. Biden će se u petak sastati s rođacima s druge strane svoje obitelji u zapadnom okrugu Mayo.

Bidenov prapradjed Owen Finnegan, postolar iz okruga Louth, emigrirao je u Sjedinjene Države 1849. godine. Njegova obitelj, uključujući Bidenovog pradjeda Jamesa Finnegana, slijedila ga je 1850.