modernizacija vojske

Biden će od Kongresa tražiti više od 770 milijarda dolara za obranu

16.02.2022 u 21:42

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden zatražit će od američkog Kongresa proračun za obranu za sljedeću fiskalnu godinu u iznosu većem od 770 milijarda dolara, s obzirom da Pentagon želi modernizirati vojsku, navode tri izvora uključena u pregovore

Novi bi proračun mogao premašiti onaj koji je svojevremeno zatražio bivši predsjednik Donald Trump. Ministar obrane Lloyd Austin i Ured za upravljanje i proračun složili su se da proračuna za obranu u sljedećoj fiskalnoj godini, koja počinje 1. listopada, treba biti veći od 770 milijarda dolara, tvrde izvori. No, još se razgovara o točnom iznosu prije nego što se Kongresu pošalje službeni zahtjev.

Planirani proračun za obranu uključuje plaće zaposlenika Ministarstva obrane, izdvajanja za tenkove i F-35 avione, koje proizvodi Lockheed Martin kompanija, sredstva za programe nuklearnog naoružanja te financiranje aktivnosti ostalih agencija poveznih s resorom nacionalne obrane.

Bijela kuća prošlog je tjedna odgovorila Pentagonu na zahtjev o većem proračunu, a njezine su brojke manje-više usklađene s onima koje je naveo Lloyd Austin, tvrde izvori koji su htjeli ostati anonimni.

Među prioritetima novog proračuna su gradnja brodova, razvoj svemirskog programa te modernizacija podmornica s balističkim projektilima, bombardera i kopnenih projektila, rekao je jedan od izvora.

Drugi izvor navodi da je modernizacija nuklearnog programa neizbježna zbog planova Pentagona o daljnjem investiranju u istraživanje i razvoj nuklearnog oružja kako bi SAD mogao biti spreman za buduće potencijalne sukobe s Kinom i Rusijom.

Pentagon također planira smanjiti troškove povlačenjem zastarjelog naoružanja poput Littoral Combat brodova i starih zrakoplova poput A-10, koji nisu više potrebni nakon prošlogodišnjeg povlačenja SAD-a iz Afganistana.

''Zahvaljujući gornjoj granici iznad 770 milijardi dolara, administracija neće biti primorana na teške kompromise u proračunu", rekao je Todd Harrison, direktor analize proračuna za obranu u Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu.

Harrison dodaje da Pentagon imati prostora za povišice te za financiranje programa za modernizaciju naoružanja, pogotovo u području nuklearne modernizacije, svemira, upravljanja i proturaketne obrane.

Proračun za obranu sastavljen tijekom Trumpove posljednje godine u Bijeloj kući iznosio je 752,9 milijarda dolara. Kongres je zatim povećao taj broj za 25 milijarda dolara, da bi u konačnici dosegnuo 778 milijarda dolara za fiskalnu 2022. godinu.

Očekuje se da će Kongres još povećati predsjednikov zahtjev, kazao je jedan od izvora, ali razgovori o proračunskom ciklusu za 2023. godinu još nisu započeli. To bi se moglo dogoditi nakon Bidenova govora o stanju nacije u Kongresu koje je zakazan za 1. ožujka.