DRAKONSKE KAZNE

Biciklist s tri promila alkohola u krvi, pijani vozač u neregistriranom automobilu te vožnja bez dozvole samo su neki od prekršaja ovog vikenda u prometu

27.07.2020 u 12:44

Bionic
Reading

U razdoblju od 24. do 26. srpnja 2020. godine na području Policijske uprave osječko-baranjske u prometu je zaustavljeno 24 vozača koji su imali nedozvoljenu prisutnost alkohola u krvi (15 vozača osobnih automobila, 8 vozač bicikla i 1 vozač mopeda)

Osim alkohola evidentirano je još 253 prekršaja, od čega: 112 prekršaja prekoračenja brzine kretanja, 30 nekorištenje sigurnosnog pojasa, 10 nepropisno korištenje mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, 4 upravljanje prije stjecanja prava na upravljanje, 1 upravljanje pod zabranom, 6 upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom, 1 odbijanje alkotestiranja i 89 ostalih prekršaja. Najveća prisutnost alkohola utvrđena je dana 25. srpnja, u 13,25 sati u Valpovu, kada je u nadzoru prometa zaustavljen biciklist. Vozaču bicikla, 55-godišnji hrvatski državljanin iz Valpova utvrđena je nedozvoljena koncentracija alkohola u krvi od 3,00 grama po kilogramu.

U subotu, 25. srpnja, u 4 sata, na državnoj cesti broj 34, dogodila se prometna nesreća sa materijalnom štetom, a počinitelj je napustio mjesto događaja. Brzom intervencijom policije vozač je naknadno pronađen te je utvrđeno da se radi o 46- godišnjem hrvatskom državljaninu iz Petrijevaca. Obavljenim alkotestiranjem utvrđena je nedozvoljena koncentracija alkohola u krvi od 2,20 grama po kilogramu te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja alkohola. Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 29 000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 9 negativnih prekršajnih bodova.

Istog dana 25. srpnja, u 19,50 sati u Piškorevcima, dogodila se prometna nesreća sa materijalnom štetom, a kod počinitelja 65-godišnjeg hrvatskog državljanina iz Piškorevaca utvrđena je prisutnost alkohola u krvi od 2,54 grama po kilogramu. Vozaču je određeno smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja alkohola. Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 22 000 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

Jučer, 26. srpnja, u 4,25 sati u Osijeku, na raskrižju ulica Franje Kuhača i Europske Avenije, u nadzoru prometa zaustavljen je 20-godišnji hrvatski državljanin iz Čeminca. Vozač je upravljao neregistriranim mopedom bez zaštitne kacige na glavi te mu je utvrđena prisutnost alkohola u krvi od 1,07 grama po kilogramu. Vozač je uhićen sukladni prekršajnom zakonu. Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana do 18 000 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „AM“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 4 negativna prekršajna boda.

U nedjelju, 26. srpnja, u 4,35 sati u Đakovu, u nadzoru prometa zaustavljen je 24- godišnji hrvatski državljanin iz Mrzovića, koji je upravljao osobnim automobilom za vrijeme dok mu je poništena vozačka dozvola. Vozaču je utvrđena prisutnost alkohola u krvi od 1,92 grama po kilogramu. Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 40 000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

Istog dana 26. srpnja, u 9,55 sati u Osijeku, u Ulici Svetog Leopolda Bogdana Mandića, u nadzoru prometa zaustavljen je 28-godišnji hrvatski državljanin iz Bistrinaca, koji je upravljao osobnim automobilom, prije stjecanja prava na upravljanje. Vozač je u zadnje tri godine tri puta pravomoćno presuđen za isti prekršaj te je uhićen i doveden na sud gdje mu je produženo zadržavanje na 9 dana.