KAO NJEMAČKI KOLEGA

Bi li i hrvatski zastupnici udomili imigrante?

17.08.2015 u 06:59

Bionic
Reading

Dok se u Njemačkoj vodi žestoka javna rasprava o problemu imigranata, a njemački konzervativci kritiziraju dolazak azilanata, iznenadio je nedavni potez zastupnika njemačkog CDU-a Martina Patzelta koji je primio u svoj dom dvojicu imigranata iz Eritreje i pomaže im da nađu posao. Pokušali smo doznati bi li krov nad glavom imigrantima ponudili i naši zastupnici

Ne tako nedavno Hrvatska je i sama bila suočena s problemom izbjeglica, no oni koji su tražili dom bili su tada hrvatski građani. Upravo zbog toga, u Hrvatskoj bi trebalo biti i zericu više suosjećanja za probleme imigranata, ali i više naklonosti da im se pomogne.

Je li to doista tako i bi li bili spremni napraviti isto što i njemački zastupnik, upitali smo i naše političare.

Iako nema uvjeta za napraviti isto što i njemački zastupnik, HDZ-ov Gordan Jandroković kaže da takav potez respektira.

'Nacija smo koja je imala kalvariju i dobro je osjetiti pomoć. Imam razumijevanja, no osim pomoći Hrvatska će morati predstaviti i sustavnu politiku rješavanja problema izbjeglica. Što se tiče osobne žrtve pojedinca, ona ovisi o njegovom uvjerenju u spremnosti da nešto učini', prokomentirao je za tportal član Predsjedništva HDZ-a i glasnogovornik Kluba zastupnika te stranke Gordan Jandroković.

Kao njemački zastupnik sigurno bi postupio HNS-ov Igor Kolman. 'Hrvatska, ali i moja obitelj imaju tradiciju da i zbog našeg rata i situacije koja je bila u Hrvatskoj, primamo ljude koji su u nevolji i sigurno bi u skladu s time i su kladu s mogućnostima postupio da se neka konkretna situacija dogodi', kaže Kolman za tportal.

Međutim, iako nam je situacija s izbjeglicama poznata, Hrvatska, dodaje, nije naviknuta na imigrante. 'Važnije od toga da ih primimo u domove je da ih primimo u svoje glave i srca', smatra Kolman.

Izbjegličkog iskustva ima i predsjednik osječko-baranjskog SDP-a Domagoj Hajduković koji smatra da Hrvatska kao dio Europska unije itekako mora biti uključena u rješavanje problema izbjeglica 'jer svaki lokalni problem ima potencijal za prerastanje u globalni, kao što smo vidjeli s Irakom, Libijom, Sirijom'.

'Nažalost, migranti se često susreću s predrasudama, a nerijetko i otvorenim nasiljem. Sjećanja na progonstvo i nedaće izbjeglištva su mi još svježe kao, vjerujem, i mnogima drugim sugrađanima. Baš zato mislim da institucionalno, ali i privatno trebamo pokazati više suosjećanja prema ljudima koji bježe od smrti, rata i neimaštine. Vjerujem da se uz malo informiranja i edukacije može puno postići. A da su Hrvati solidaran narod i narod s jakom empatijom, pokazala je i prirodna katastrofa u Posavini, kada smo se svi ujedinili u pomoći unesrećenima. Migranti su ljudi koji trebaju pomoć i naša je dužnost odgovornih i moralnih građana svijeta da im je pružimo', kaže Hajduković za tportal.

On je spreman, kao i njemački kolega, udomiti imigrante. 'Spreman sam pružiti pomoć, kao što sam činio i prilikom poplava. Financijsku, volontersku (učenje jezika, zbrinjavanje migranata i sl.), i drugu koju mogu ponuditi', poručio je Hajduković.

Imigrante bi u svoj dom primio i SDSS-ov Milorad Pupovac koji se, kako kaže, problemom izbjeglica bavi već 20 godina. Pritom se, dodaje, bori protiv onih koji sprečavaju povratak izbjeglica u Hrvatsku i protiv antiimigrantskog i antiazilantskog raspoloženja.

'Što se tiče novog vala izbjeglica, spreman sam zagovarati da Hrvatska otvori svoja vrata za izbjeglice iz različitih područja, jer time doprinosi ne samo rješavanju humanitarnog pitanja nego stvara pretpostavke za svoje demografske i ekonomske potrebe. Treba istaknuti da Hrvatska treba dignuti glas protiv uzroka koji dovode do tih problema i trebala bi zagovarati aktivniju politiku protiv onoga što dovodi do problema izbjeglica', kazao je Pupovac za tportal.

Pupovac je pohvalio potez njemačkog kolege. 'I sam bih bio spreman napraviti sličnu gestu. Time ne bismo pomogli stotinama i tisućama kojima je pomoć potrebna, ali manifestirati solidarnost, kao što to čini njemački kolega, sasvim sigurno bismo trebali', zaključuje Pupovac.

Spreman je pomoći i ORaH-ov Mladen Novak, no smatra da se ovakvom malom gestom ne rješava problem.

'Što se poteza njemačkog zastupnika, to je za pohvalu i smatram da bi takve stvari trebalo rješavati. No bojim se da je potez njemačkog kolege kao kap u moru i da za problem imigranata treba naći neko cjelovito rješenje', kaže Novak za tportal.

Novak upozorava da se oni koji su proizveli problem s imigrantima i izbjeglicama od njega sada ograđuju. 'Oni koji su prisilno uvodili demokraciju u Libiju, Irak i Siriju s avijacijama i flotama sad kažu da je to nečiji drugi problem. I sad svi moramo naći rješenje i snositi posljedice, a oni koji su sve pokrenuli sad se lagano distanciraju. Naravno, da treba pomoći u svakom pojedinačnom slučaju jer tako ćemo riješiti nečiji život, ali time se problem samo povećava jer izbjegavamo njegovo cjelovito rješenje', zaključuje Novak.

392268,391521,391869,391651