KINESKO-HRVATSKA ROBNA RAZMJENA

Bez poplave hrvatskih proizvoda u Kini

11.03.2010 u 14:35

Bionic
Reading

Nije tajna to da su kineski proizvodi preplavili svijet. Ništa drugačije nije ni u Hrvatskoj, no pitanje je koliko hrvatskih proizvoda ima u Kini

Brojke, kako piše Deutsche Welle, govore na štetu Hrvatske. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Hrvatska je prošle godine iz Kine uvezla robu u vrijednosti od milijardu i 440 milijuna dolara, a izvezla tek 41 milijun. Drugim riječima, Hrvatska je prošle godine iz Kine uvezla 35 puta više no što je izvezla.

Nabrajanje svega što uvozimo iz Kine nema smisla jer je bolje upitati se što ne uvozimo. U najvećoj mjeri uvoze se upravo električni uređaji, odjeća, obuća i plastični nakit. Uvoz iz Kine od 1990. raste iz godine u godinu, ali je kulminirao 2008. dosegnuvši milijardu i 886 milijuna dolara - 45 milijuna manje u odnosu na prošlu godinu.

Iako je upitno koliko Hrvatska izvozi u Kinu, brojke su ipak ohrabrujuće. Naime, od skromnih 2 milijuna kuna iz 1990. Hrvatska danas u Kinu izveze robe u vrijednosti od 41 milijun kuna. Statistika govori da su najzastupljeniji hrvatski izvozni proizvodi na kineskom tržištu klipni motori, goveđa koža, polimeri, kamen, strojevi za preradu gume ili plastike, životinjska crijeva, mjehuri i želuci.

Međutim, na kineskom tržištu i dalje nema najprepoznatljivijih hrvatskih proizvoda poput čokolade, slatkiša i suhomesnatih delicija, ali maslinova ulja i vina. Iz Hrvatske gospodarske komore ističu da razmjena na području prehrambene industrije predstavlja budućnost. Naime, Kinezi tek otkrivaju Mediteran i njegove plodove.