VLADA VS. USTAVNI SUD

Bez odredbe od 25.000 riječi nema manjeg PDV-a

18.07.2013 u 13:20

Bionic
Reading

Nakon što je Ustavni sud suspendirao zakonsku odredbu prema kojoj općeinformativne dnevne novine plaćaju PDV po stopi od pet posto ako sadrže najmanje 25 tisuća riječi autorskog teksta, Vlada razmatra mogućnost da sve vrati na staro. U Ministarstvu financija doznajemo da će ukoliko najesen Ustavni sud konačno ukine spornu zakonsku odredbu sve tiskovine će opet plaćati PDV po stopi od deset posto

Naime, Večernji list i 24 sata zatražili su ocjenu suglasnosti s Ustavom zakonske odredbe od 25.000 riječi smatrajući je diskriminatornom budući da je kriterij broja riječi pogodio upravo 24sata.

Ustavni je sud pak zaključio da odredba o 25 tisuća riječi otvara 'nekoliko pitanja koja zahtijevaju ispitivanje u svjetlu temeljnih ustavnih vrednota i zaštićenih ustavnih dobara'. Smatraju da su ta pitanja relevantna jer su vezana uz opravdanost razlike u postupanju prema novinskim nakladnicima.

Svaka neopravdana razlika u postupanju prema novinama u usporedivim situacijama izravno utječe na slobodu tiska koja je sastavni dio ustavne slobode izražavanja misli, a da bez toga nema demokratskog društva, ocijenili su ustavni suci.

Istaknuli su kako njihovo rješenje ne prejudicira konačnu odluku o neustavnosti spornog članka. Napomenuli su da će prije te konačne odluke pribaviti stručna očitovanja, proučiti relevantnu praksu Europskog suda za ljudska prava i Suda Europske unije, ali i zakonske i ustavnosudske prakse drugih država.

Vladajući su odredbu od 25.000 riječi opravdavali željom da u teškoj ekonomskoj situaciji pomognu novinarima i očuvanju autorskih tekstova, koji su, prema njihovom mišljenju, jamstvo da će se očuvati ta važna uloga medija o kojoj Ustavni sud govori.

Posljednjim izmjenama Zakona o PDV-u dnevnim novinama općeg informativnog karaktera od 1. srpnja smanjena je stopa PDV-a s 10 na pet posto, no moraju imati više od 25.000 riječi autorskih tekstova dnevno, a nakladnici imaju obvezu taj podatak objaviti svakog dana.

Te su izmjene izazvale veliko negodovanje novinskih izdavača i Hrvatskog novinarskog društva, a potporu im je dala i Međunarodna federacija novinara.