BIVŠI MINSTAR JANDORKOVIĆ

'Bez obzira na krizu, građani EU-a žive najbolje na svijetu'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 19.01.2012 19:29
  • Objavljeno 19.01.2012 u 19:29
Gordan Jandroković

Gordan Jandroković

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Zastupnik HDZ-a i nekadašnji ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković ocijenio je, govoreći u prilog EU-u u Hrvatskom saboru, da prosječni građanin EU-a živi po svim parametrima najbolje na svijetu i da nema razloga bojati se integracije, no njegova je rasprava izazvala negodovanje i salve replika ponajprije iz redova HDSSB-a

'Bez obzira na to što je EU u krizi, i danas prosječni građanin EU-a živi po svim parametrima najbolje na svijetu', rekao je Jandroković.

Dodao je da treba poslati poruku da članstvo u EU nije projekt političke elite. Neprihvaćanjem članstva građani neće kazniti stranke, 'nego sebe i generacije koje dolaze', ustvrdio je i dodao da treba promijeniti gubitnički mentalitet i govoriti o sebi na pobjednički, a ne na gubitnički način.

Zoran Vinković (HDSSB) smatra da je EU velika obveza za koju Hrvatska još nije spremna i spočitnuo je da je hrvatska politika i dovela do toga da EU bude jedino moguće rješenje. Upozorio je da se iz EU-a ne izlazi lako. Građanima je poručio da izađu u što većem broju kako bi doista oni odlučili o sudbini Hrvatske, a ne političari ili političke stranke.

Navodeći kako mu osobno ne smeta zastava EU-a, prigovorio je da je ta zastava na državnim institucijama 'samo na temelju usmenog zahtjeva kapetana s Malo vitra', a to, ocjenjuje, govori o ozbiljnosti vođenja pregovora.

'Vjerujem da će i hrvatska zvjezdica ponosno biti na toj zastavi', odgovorio je Jandroković i naglasio da se Europa ujedinjuje kako bi lakše odgovorila na izazove novorastućih sila poput Kine i Indije. 'EU nije želja nego nužnost', dodao je i pitao zašto bismo se bojali te integracije. Pa i Norveška je uskladila svoje zakonodavstvo sa zakonodavstvom EU-a, dodao je.

HDSSB-ov zastupnik Boro Grubišić odgovorio mu je da nepovjerenje izražavaju prema institucijama hrvatske države jer se zna za prodaju banaka, Ine, Plive, a njegov kolega Dinko Burić pitao je Jandrokovića je li čuo da se u europskom parlamentu raspravlja i o uvođenju europskog PDV-a.

Nije vam valjda problem PDV-a u EU-u, a ne smeta vam najava nove vlade o uvođenju PDV-a već sutra, odgovorio mu je Jandroković i upitao smeta li mu što se iz EU-a može povući 10 milijardi kuna, od čega dio ide i za Slavoniju i Baranju. 'Nije normalno da vam netko nešto da, za to se trebate potruditi', dodao je.

Zastupnik Hrvatskih laburista Branko Vukšić ustvrdio je da nema ništa protiv Hrvatske u EU-u, ali da se ne slaže s načinom kako se o tome 's visine popuje građanima' i podsjetio kako su tražili da se na tri tjedna odgodi referendum da bi se građani dodatno informirali.

'Vjerojatno se može i bolje, no svi materijali su dostupni i svatko tko želi može se informirati. Nemojmo tražiti odgovornost kod drugih kad je trebamo tražiti u sebi', kazao je Jandroković.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić odgovorila je da se tijekom siječnja svakog dana u medijima raspravlja za i protiv EU-a, pa dva-tri tjedna više ne bi mnogo značila.

Napomenula je kako se u Europskom parlamentu raspravlja o mnogim stvarima koje nam se čine neprihvatljivima, pa tako i o PDV-u. Rekla je da svaka zemlja zna što je njezin nacionalni interes i dodala da će Hrvatska ulaskom u EU moći sudjelovati u formiranju zakonskih prijedloga.

'Svi ćemo mi proći, nitko nas se neće sjećati, ali rezultati odluke u nedjelju osjećat će se', poručila je građanima i naglasila da se pri odlučivanju rukovode svojim interesima i interesima budućih generacija.

Goran Beus Richembergh (HNS) ocijenio je da su argumenti euroskeptika 'utemeljeni na neznanju'. Po njegovim riječima, ribari ne moraju znati ništa o kvotama u poljoprivredi, ali 'sve nas mora zanimati zašto smo varali kad smo tuđi šećer prikazivali kao svoj', rekao je i dodao da tu leži odgovor na pitanje o EU-ovim kvotama.

Ruža Tomašić iz HSP-a dr. Ante Starčevića rekla je da svi govore da je u EU-u fantastično. 'Pitajte Grčku i Portugal', poručila je Ruža Tomašić i sugerirala da treba pričekati, 'da dignemo Hrvatsku na noge i da točno znamo što nas čeka'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi