VLADA I SELJACI

Bez dogovora o cijeni pšenice

16.06.2009 u 18:08

Bionic
Reading

Pregovori predstavnika poljoprivrednih proizvođača i Vlade vezani uz cijenu pšenice za danas su završeni bez rezultata, ali nastavit će se za nekoliko dana te će na njima sudjelovati i predstavnici otkupljivača pšenice, izjavio je po završetku sastanka predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo

Upitan za sadržaj današnjih pregovora u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Laslo je okupljenim novinarima kazao samo da se nada da više neće biti potrebe za prosvjedima, već da će se problemi 'rješavati za stolom'.

Poljoprivrednici traže otkupnu cijenu pšenice ovogodišnjeg roda od 1,25 kuna za kilogram te cijenu od 2,50 kuna po kilogramu za uljanu repicu, a u protivnom su najavljivali prosvjede koji bi uključivali i blokadu graničnih prijelaza.

Na današnjem je sastanku dogovoreno da će se razgovori o dinamici isplate 15 posto razlike poticaja u ratarstvu nastaviti u utorak, 23. lipnja, u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, zajedno s predstavnicima seljačkih udruga.

Nastavit će se aktivnosti Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i Vlade za osiguravanje uvjeta za otkup ukupnih količina pšenice za 2009. godinu, a također će se nastaviti pregovori s otkupljivačima žitarica, s ciljem preuzimanja ukupnih količina te definiranja optimalnih troškova otkupa i skladištenja.

Današnji su pregovori bili zatvoreni za javnost, počeli su oko 15 sati, prekinuti su nešto iza 17.30 sati, a kako se doznaje, u ime Vlade pregovarali su potpredsjednici Vlade Jadranka Kosor i Damir Polančec te ministri Ivan Šuker, Božidar Pankretić i Petar Čobanković.

Na pregovorima su sudjelovali, sa strane poljoprivrednih udruga, predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Željko Mavrović, predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije Ivica Miketek, predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo te predstavnici još 10-ak poljoprivrednih udruga.