ZASJALO U SABORU

Betlehemsko svjetlo kasnilo zbog snijega i sukoba u Svetoj Zemlji

11.12.2012 u 17:35

Bionic
Reading

Nakon što je prošli tjedan Betlehemsko svjetlo stiglo u zagrebačku katedralu, predstavnici Saveza izviđača svjetlo su donijeli i u Hrvatski sabor, gdje ih je dočekao i predsjednik Sabora Josip Leko

'Neka prosvijetli u svim dušama i svim glavama, posebno političarima. Sigurno će se javnost složiti da im treba malo prosvjetljenja. Ovo nije svjetlo na kraju tunela, ovo je svjetlo za glave i dušu, mislim da će doprinijeti da se ljudi bolje razumiju, da u svijetu bude više solidarnosti, tolerancije, razumijevanja, a kod političara odgovornosti', kazao je Leko dočekavši Betlehemsko svjetlo koje će biti postavljeno ispred sabornice, odmah pored božićne jelke.

S izviđačima, koji su svjetlo dopremili do Sabora, podijelio je i svoja iskustva iz izviđača, u kojima je bio 10 godina.

'Učio sam ja sve s izviđačima, od vezanja čvorova do snalaženja u prirodi, razapinjanja šatora, spavanja i kuhanja, loženja vatre', rekao je Leko, pohvalivši Savez izviđača što u ovoj prilici vrši i jednu međunarodnu dužnost.

Naime, Betlehemsko svjetlo pali se prvu nedjelju došašća na velikoj svečanosti u Betlehemu, na mjestu Kristova rođenja. Uz pomoć velikog broja nacionalnih izviđačkih organizacija, svjetlo svake godine obilazi svijet i prenosi se svijećama milijuna vjernika.

Izviđači su predsjedniku Sabora pojasnili da svjetlo svake godine donose kolege iz Beča, no ove je godine kod njegovog prenošenja bilo komplikacija zbog vremenskih prilika, ali i ratnih sukoba. Naime, paljenje svjetla u Betlehemu ove je godine moralo biti odgođeno zbog sukoba u Svetoj Zemlji između Izraela i palestinskog Hamasa. Svjetlo mira upalio je 11-godišnji Khader Ballute tijekom primirja.