uvid u dokumentaciju

Beroš šalje inspekciju u KBC Split zbog preminulog novinara Matijanića; ravnatelj Hitne: Treba utvrditi činjenice

06.08.2022 u 12:38

Bionic
Reading

Ministarstvo zdravstva zatražilo je u subotu cjelovito izvješće o pružanju medicinske skrbi umrlom novinaru Vladimiru Matijaniću u splitskom KBC-u Split i drugim zdravstvenim ustanovama

Od KBC-a Split tražim cjelovito izvješće o svim postupanjima, istaknuo je ministar Vili Beroš.

Inspekcija Ministarstva zdravstva će uvidom u medicinsku dokumentaciju i kontakte sa sudionicima iz zdravstvenih ustanova uključenih u taj slučaj utvrditi relevantne činjenice kako bi se na temelju njih moglo utvrditi je li postupanje bilo u skladu s propisanim procedurama za pružanje odgovarajuće medicinske pomoći pacijentu ili je bilo propusta.

O svim nalazima Ministarstvo zdravstva će pravodobno izvijestiti, najavio je ministar.

U KBC-u Split provodi se i interni nadzor.

Novinarka Andrea Topić i životna partnerica Vladimira Matijanića tvrdi da hitna pomoć nije htjela hospitalizirati Matijanića.

Tvrdi također da nisu reagirali ni hitna infektološka ambulanta niti dežurni liječnik te da je dva dana prije Matijaniću u bolnici rečeno kako je u Hrvatskoj nestašica lijeka za sprječavanje težih posljedica covida koji se daju pacijentima kao što je on.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije dr. Leo Luetić za Slobodnu Dalmaciju je kratko rekao kako nije vidio objavu jer je izvan Splita. Na konstataciju novinara Slobodne Dalmacije kako je Andrea Topić dosta detaljno opisala što se s kolegom Matijanićem događalo zadnjih dana, i da je riječ o doista mučnom iskustvu, Luetić je rekao kako utvrditi činjenice.

'Čujte, svatko ima svoje iskustvo, nemoguće da bi se oglušili, ako je poziv upućivao na kritično stanje', zaključio je razgovor Luetić.