objasnio medijske napise

Beroš: Nisam ugrožen nakon susreta s Ninom Badrić, nitko s druženja na Korčuli nije pozitivan

18.08.2020 u 13:05

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš dao je izjavu novinarima nakon sastanka s epidemiolozima, drugim liječnicima, medicinskim sestrama i ravnateljima bolnica i kliničkih centara, na kojem su razrađivani scenariji za jesen i borbu s koronavirusom

Ministar VIli Beroš kazao je kako je s predstavnicima liječnika razgovarao o tome što sustav i zdravstvene radnike čeka najesen, kao i potencijalnom testiranju zdravstvenih radnika po povratku s godišnjeg odmora kako bi se spriječilo da virus uđe u zdravstveni sustav, prenosi N1.

Testiranje zdravstvenih radnika

Što se samog testiranja zdravstvenih radnika tiče, ministar kaže sljedeće: 'Načelnog stava u ovom trenutku nema. Ono što je potpuno jasno jest da će svaki zdravstveni radnik koji se vraća s godišnjeg odmora sa svojim neposrednim rukovoditeljem proći određeni upitnik i analizu te će navesti koji su to elementi suspektni.'

Što se omogućavanja posjeta u bolnicama tiče i činjenice da su prakse u različitim bolnicama različite, ministar kaže da je tome razlog činjenica da su infrastrukturni uvjeti u bolnicama - različiti.

'Nisu sve bolnice iste. Moramo donijeti okvir, ali jasno je da ne možemo za svaku pojedinu zdravstvenu ustanovu dati upravo onakvu uputu koja će biti optimalna.'

Radi se i na edukacijama mladih liječnika koji su u fazi tzv. rada pod nadzorom. Oni bi mogli pomoći epidemiolozima i raditi izvide i sve elemente za koje epidemiolozi procijene da ih mogu raditi, a da pritom ne ugrožavaju nijedan aspekt struke, pojasnio je ministar.

Broj oboljelih će danas biti viši

Dotakao se i podatka o broju oboljelih. Kaže da će danas biti više oboljelih nego jučer, a dao je i pojašnjenje.

'Točan podatak oboljelih dobit ćete u 14 sati, ali mogu reći da će broj oboljelih biti viši nego što je bio jučer, a razlog je taj što liječnici obiteljske medicine ne rade preko vikenda, pa nisu upućivali pacijente. Zasigurno će danas broj biti viši nego jučer', kazao je Beroš.

Osvrnuo se i na medijske napise da se družio s Ninom Badrić, pjevačicom koja je bila na jednom druženju na Korčuli s kojeg su navodno neki ljudi pozitivni na koronavirus. Pojasnio je tu situaciju.

'Kontaktirao sam s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo i s kolegicom koja je nakon uvida u njihove podatke kazala da Badrić nije zabilježena kao kontakt nakon tog zbivanja na Korčuli 6. kolovoza. Nitko s tog zbivanja nije bio pozitivan. Spominjalo se da je tamo bila i Severina, a to nije bilo točno', kazao je i nastavio:

'Nina Badrić nigdje nije detektirana kao kontakt, nema određenu mjeru samoizolacije i mislim da nisam osobno bio ugrožen.'

Testiranje turista

'Ono što stalno promišljamo je kako povećati testiranje. Jučer smo čuli da dolaze novi i daleko pouzdaniji testovi. Razmišljamo i kako pomoći turistima u Hrvatskoj, pa čak i za njih omogućiti testiranje. Nalazimo određene načine na koje tome doskočiti', kazao je ministar i dodao kako sve veći broj poslodavaca želi da se njihovi radnici testiraju prije povratka na posao.