STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

Beroš: Nema novih zaraženih koronavirusom, na testiranju su 144 uzorka

27.02.2020 u 16:34

Bionic
Reading

Nacionalni Stožer civilne zaštite poslijepodne je održao redovitu press konferenciju kako bi izvijestio o situaciji s koronavirusom

'U ovom trenutku 144 uzorka se tesira, 16 nije završeno. Situacija je ostala na broju od 3 pozitivna što je jako dobro. Mogu samo vjerovati da će situacija ostati slična i da se neće povećavati broj pozitivnih', kazao je ministar zdravstva Vili Beroš na redovnoj press konferenciji Nacionalnog Stožera civilne zaštite.

U izolaciji se trenutačno nalazi 68 osoba, uključujući prva dva bolesnika i njih desetak u Rijeci, izvijestio je.

'To je dinamična situacija. Epidemiolozi na terenu i dalje vrše izvide i sakupljaju podatke. u ovom trenutku s obzirom na to nema puno oboljelih pa stručnjaci u bolnicama nemaju puno posla, epidemiolozi su ti koji rade najveći opseg posla', rekao je.

S obzirom na to da će broj suspektnih slučajeva sigurno narasti slijedećih dana, nemoguće je, tvrdi, govoriti o svakom pojedinačnom slučaju, kao ni o njihovim odnosima.

'U svakom ćemo slučaju postupiti odgovorno, promatrati i obraditi. Ako ćemo svaki budući pojedinačni predmet na ovaj način analizirati, izgubit ćemo puno vremena samo na te komentare, što je kontraproduktivno', odgovorio je Beroš na upite novinara.

Što se tiče slučaja žene iz Japana koja je bila dva puta zaražena koronavirusom, ministar je rekao da je to nemoguće tumačiti bez detaljnog uvida u njezino kliničko stanje, ali i da će se sigurno nešto uskoro iskristalizirati jer je čitava svjetska znanstvena i medicinska javnost usmjerna je u tom smjeru. 

Upitan trebaju li se građani brinuti nakon što je jedna osoba iz zračne luke odvedena pod nadzorom, rekao je da je razumije da se ljudi boje, ali se i našalio na domet virusa s obzirom na karakteristike aeorosola kojim se on prenosi.  

'Šalili smo se da je njegov svjetski rekord u skoku u dalj ispod jednog metra. Prema tome - nema brige za one putnike koji su bili dalje na aerodromu', rekao je Beroš, poručivši da im je poznata osoba o kojoj novinari govore te da za sada nije pozitivna.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izvijestio je pak kako su danas održana dva sastanka, jedan u Hrvatskoj gospodarskoj komori te jedan u Ministarstvu vanjskih poslova s diplomatskim zborom.

Na sastanak s diplomatima odlučili su se nakon niza upita stranih veleposlanika. Na tom sastanku diplomatima su objašnjene mjere koje se poduzimaju i kako funkcionira stožer. 'Ispričali smo im se ako je bilo ikakvih problema s njihovim građanima na granici i vjerujemo da će se stvari an granici ubrzati kako vrijeme teče', kazao je Capak.

Što se tiče sastanka u HGK, Capak je kazao da će se napraviti posebno uputstvo za gospodarske subjekte u Hrvatskoj, koji ili posluju s državama koje su epidemiolozi označili kao 'zaražene', ili imaju problema zbog mjera koje se provode.

Što se tiče nogometnih utakmica na zagrebačkom Maksimiru i drugih događanja, Capak je rekao da u ovom trenutku ne postoje nikakvi razlozi da se odgađaju priredbe te da se one trebaju preispitati od slučaja do slučaja.

Šef Stožera, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osvrnuo se na pitanje hoće li Tomislavov dom na Sljemenu postati karantena. 'To su samo lokacije koje su predviđene za slučaj potrebe. Hoće li to biti Tomislavov dom ili druge lokacije, te kad će se to aktivirati i hoće li se aktivrati, o tom potom', rekao je Božinović.

Press konferencija Stožera civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Odgovorio je i na kritike iz Slovenije, u kojoj tvrde da mjere na granici koje provodi Hrvatska nanose gospodarsku štetu toj državi.

Božinović je kazao da Vlada od prvog dana javno transparentno objašnjava koje mjere provodi i prenosi informacije koje do sada zna o koronavirusu.

'Iza svake naše mjere stoji struka i tako će biti ubuduće. Ne želim komentirati takve ocjene koje su neprimjerene. Kada govorimo o uobičajenom prelasku granica i sami ste svjedoci da su s hrvatske strane kolone do Samobora pa nikad nismo javno ukazivali zašto Slovenija provodi određene mjere. Ovdje se radi o vanjskom šoku kojem se Hrvatska pokušava suprotstaviti i provodi mjere kako bi spriječili da se zaraza širi na naš teritorij', kazao je Božinović.

'Možda je reakcija Slovenije povezana s tim da je Šarec (op.a slovenski premijer u odlasku) ušao u visoku politiku s kritikama Hrvatske, a sada kad Slovenija ima novog mandatara dosljedan je i opet se vraća Hrvatskoj. Nije vrijeme da šaljemo takve poruke pogotovo u danu kada je bio sastanak dva predsjednika koji je prošao u konstruktivnoj atmosferi. To je deplasirano, Šarec je mogao pitati pa bi dobio odgovore', kazao je Božinović.